Ízekben gazdag csirkemellrolád
A csirkemell készítésétől sokan írtóznak, mert túl száraznak tartják. Pedig megfelelően ízesítve és jó technikával elkészítve nagyon finom végeredményt kapunk. Az ízekben gazdag csirkemellrolád még a kétkedőket is meggyőzi.
„Ízletes hozzávalókkal töltöttem be a kiterített csirkemell filét, fóliába csomagoltam, megsütöttem, megpirítottam….szeleteltem és aszalt paradicsommal ízesített krumplipürével kínáltam. Nagyon finom lett! 🙂 Ínyenc fogás 😉
Nem kell túl hosszan pepecselni az étellel: összerakni kell, becsomagolni és mehet a sütőbe.
A hozzávalókat, ízesítőket érdemes előre el – és odakészíteni, így gyorsabban tudunk haladni… 🙂 – kommentálta a receptet Illésné Nagy Mária.
Következzen a finom recept.
Ízekben gazdag csirkemellrolád
Hozzávalók (kb. 6 személyre)
- 2 darab egész csirkemellfilé + 1 fél csirkemellfilé
- só,
- bors,
- 10 szelet főtt sonka,
- 4 – 5 evőkanál ajvár,
- 15 dkg sajt (lehet füstölt is: Karaván vagy Gouda, Trappista, Edami…),
- 4 keményre főtt tojás,
- 2 közepes csemege uborka (savanyú),
- alufólia a csomagoláshoz.
Főzzük meg keményre a tojásokat (10 perc), hűtsük ki.
Reszeljük le a sajtot, daraboljuk fel uborkát.
A csirkemelleket felezzük el, lapjában is vágjuk ketté, sóval, borssal hintsük meg mindkét oldalát.
Egy tálcára akkora alufóliát terítünk, hogy a feltekert roládot teljesen betudjuk majd csomagolni.
A kettévágott csirkemelleket egymás mellé fektetjük, próbáljuk eligazítani, hogy a teljes felületet betakarjanak, (aki szeretné klopfolóval kicsit megütögetheti, én kézzel nyomogattam a szeleteket, hogy jobban egymáshoz simuljanak).
Ráterítjük a sonkaszeleteket, ezt megkenjük alaposan ajvárral, reszelt sajtot szórunk rá, a főtt tojásokat apró kockákra vagy csíkokra vágjuk, rászórjuk, és a csemege uborkát is kis kockákra feldaraboljuk, rászórjuk.
Ha mindezzel megvagyunk, – szorosan, mint a bejglit – feltekerjük, majd az alufóliába becsomagoljuk. Két végét behajtjuk alá.
Így helyezzük egy sütőedénybe (pl. jénai, mélyebb tepsi) 220 fokra melegített sütőbe tesszük, 35 percig sütjük, pároljuk.
Ezután kicsomagoljuk (óvatosan, nehogy szétdőljön) levesszük a fóliát. A sütőtálban időközben
összegyűlt, kifolyt pecsenyelével megöntözzük.
Visszatesszük a sütőbe, immár fólia nélkül megpirítjuk, közben még 2x meglocsoljuk a pecsenyelével. Ha már szép pirosra sült, kb. 10 perc kell hozzá (nem kell ropogósra sütni, mert akkor kiszárad!) …elkészültünk.
A sütőből kivesszük, letakarjuk egy darab fóliával és 10 percig pihentetjük.
Ezután már gyönyörűen szeletelhető, darabolható egy jó éles kés segítségével.
Köretként krumplipürét készítettem, amit feldarabolt aszalt paradicsommal ízesítettem.
Különlegesen ízletes, finom fogás.
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Tipp: Természetesen bármilyen más töltelékkel is elkészíthető, behelyettesíthető. Az ajvár nagyon finom ízt adott hozzá, ennek köszönhető (és a többi hozzávalónak), hogy nem kellett tovább ízesíteni, sem sózni, csupán a húst az előkészületeknél.
Érdemes elkészíteni, megízlelni.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának!