Igazi osztrák császármorzsa receptje
Gyerekkoromban egyik kedvencem volt a császármorzsa, amit egyszerűen csak smarninak hívtunk. Mindig házi baracklekvárral vagy valamilyen házi befőttel ettük. Később, már felnőttként tudtam meg, hogy az valójában nem is császármorzsa volt, hanem daramorzsa, mert búzadarával készült. Az igazi bécsi császármorzsában pedig nincs búzadara, csak liszttel készül. Nézzük, milyen valójában az osztrák császármorzsa receptje!
Császármorzsa vagy daramorzsa?
A császármorzsát szikás még smarninak is hívni a németből átvett név alapján. Gyakran a búzadarával készülő édességet is császármorzsának hívják, de az igazi, eredeti osztrák császármorzsába nem kerül búzadara.
De hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, vagy még egy étel, ami szintén a smarni nevet viseli.
A krumplis smarni receptje szerintem nemcsak nekem lesz új. Miután megmutattam az eredeti bécsi császármorzsa, majd a daramorzsa recepjét, olvasónk megosztotta a sváb smarni recepjét, ami krumpliból készül és nagyon finom.
Igazi osztrák császármorzsa receptje
Porga Júlia készített a napokban császármorzsát, amit szívből ajánlj mindenkinek.
„Azt tanultam anno az édesanyámtól, hogy semmit nem dobunk ki. Főztem a baracklekvárokat és a szívem szakadt meg, amikor leszedtem a habját és ment a mosogatóba… na tegnap betettem a hűtőbe, majd lesz valami vele alapon. Hétvégén kemencés találkozón voltunk a párommal, ott készített egy emberke igazi, osztrák császármorzsát.
A forgatást még tanulnom kell, de nagyon fincsi lett a leszedett habbal a tetején.
Hozzávalók (2 főre)
- 2 tojás,
- 1 dl tej,
- 10 dkg liszt,
- 1 mokkás kanál sütőpor
- 1-2 evőkanálcukor vagy 1 evőkanál édesítő ízlés szerint,
- olaj vagy vaj a sütéshez.
Igazi osztrák császármorzsa elkészítése
- a tojások sárgáját elkeverjük a tejjel,
- hozzákevertem a lisztet és a sütőport,
- a tésztába nem kell cukor, de mivel én édesítőt használok, azt is beletettem,
- cukorral csak a végén kell megszórni, ami megkaramellizálódik a tetején,
- jól összekvertem,
- a tojásfehérjéket csipet sóval habbá vertem,
- óvatosan hozzáforgattam a tésztához,
- forró vajas vagy olajos serpenyőbe öntöttem az egész tésztát,
- 2-3 perc alatt az alját megsütöttem, majd megfordítottam (nekem ez nem sikerült, nem maradt egyben, de nem baj),
- ekkor kell rászórni az 1-2 evőkanál cukrot,
- tovább sütni, majd 1-2 perc elteltével lehet darabolni,
- összeforgatni és készre sütni.
Nagyon köszönjük a receptet Porga Júliának!