Hízott libamáj sütése egyszerűen, franciásan
Hízott libamáj sütése nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. A libamáj az egyik legzsírosabb húsféle. Ahhoz, hogy igazán ízletes legyen, nem árt érteni a sütéséhez. Az egyik legegyszerűbb sütési módja a franciásan készítés. Wolf Márta az ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg.
Hízott libamáj sütése franciásan
Wolf Márta tanácsai: „Kedves lányok, fiúk! Én is megosztom veletek ezt a jó kis receptet, amit én már ki is próbáltam. Most, karácsony táján sokan sütnek libamájat vagy kacsamájat. Még sosem mertem hozzáfogni a drága csemege elkészítéséhez, nem volt hozzá önbizalmam, hogy meg tudom csinálni és nem a kukában landol a méregdrága portéka.
Mindenkinek csak ajánlani tudom. Bátran ….. !
Az általam készített májnál 55 dkg hízott kacsamáj volt az alapanyag. 1/2 liter zsírja lett, a máj tömege a felére csökkent. Semmilyen más zsiradékot nem adtam hozzá. Én még beletettem 1 gerezd fokhagymát és egy mini fej (mint egy fürjtojás) vöröshagymát. Ezeket eldobtam belőle, mikor elkészült. Vajpuha lett, isteni ízű. (Most hűl a teraszon…)
Üvegben készült. Pont úgy, ahogyan a recept írja. A végén rendeztem tálba, mikor elkészült.
Nagyon ajánlom elkészíteni, pláne azoknak, akik nem mertek belevágni a hagyományos elkészítési módba.”
Hozzávalók 10 adaghoz
- 1 db csatos üveg, a gumija nélkül,
- 1 db libamáj, ami belefér az üvegbe, de, egy kisebb máj is jó,
- 1 kávéskanál só,
- 1/2 mokkáskanál bors.
- ízlés szerint 1 kupica konyak (elhagyható).
Hízott libamáj sütése franciásan elkészítés – kb 60 perc
- A májat egészben vagy darabokra vágva beletesszük a gumi nélküli csatos üvegbe,
- a májra szórjuk a sót, borsot, és ráöntjük a konyakot,
- tehetünk még hozzá foghagymát és vöröshagymát is,
- egy fazékat founk, amelybe kényelmesen belefér az üveg,
- a fazék aljára textilt teszünk, hogy közvetlenül ne érintkezzen az üveg a fazék aljával,
- a lezárt csatos üveget a fazékba állítjuk,
- vizet töltünk köréje és feltesszük főni,
- lassú tűzön addig főzzük, míg a máj kiereszti a zsírját és jó felére összemegy. (kb. 1 óra),
- ha kész, óvatosan kivesszük az üveget a vízből,
- hagyjuk kihűlni,
- hűtőben tároljuk.
Ezzel a módszerrel egyszerűen süthetünk finom kacsamájat is.
Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!
Még több recept a liba felhasználásához
Népi hagyomány szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” Őseink úgy tartották, hogy november 11-én, Márton-napon bőséggel kell enni, inni, mert ezzel egészséget szív magába az ember. Rajtam ne múljon. Itt vannak a legjobb márton-napi libalakoma receptek. A legjobb liba húsból készült éetelek között természetesen helyet kapott a ludaskása és a sült libamáj is.