Görögsaláta készítése

A görögsaláta az egyik kedvencem zöld salátám. Az az étel, amibe paradicsom vagy uborka van, számomra verhetetlen a nyári hőségben. Ha ráadásul a mindkettő megtalálható egy fogásban, na az már az igazi kánaán. A görögsaláta elkészítése nem igényel semmiféle főzőtudományt, ugyanakkor a natúr és grillezett húsok mellé nagyon jól passzol a tele vitaminos saláta. Kerti partikhoz is ideális. És milyen egyszerű a görögsaláta készítése!

Görögsaláta készítése

Görögsaláta receptje

A görögsalátát szokás görög parasztsalátának is hívni és nem tévesztendő össze a görögök másik kedvenc salátájával, a joghurtos tzatzikivel.

Hozzávalók

  • 1/2 kg paradicsom,
  • 1 kígyóuborka, vagy 3-4 közepes méretű hagyományos uborka,
  • 2 fej lilahagyma, de lehet vöröshagyma is,
  • 25 dkg feta sajt vagy gomolya,
  • 10 dkg fekete olajbogyó,
  • 1 dl olivaolaj,
  • 1 citrom leve,
  • só,
  • bors,
  • 1 csipet majoránna.

Görögsaláta elkészítése

  • a megmosott paradicsomokat cikkelyekre vágom,
  • a kígyóuborkát megmosom, ezt hámozni nem kell,
  • nyáron én szívesebben készítem hagyományos uborkából, (talán azért is mert az megterem Anyukám kertjében és tudom, hogy bió, nem agyon vegyszerezett) ezeket meghámozom,
  • az uborkát vékony szeletekre vágom,
  • a hagymát karikákra vágom,
  • a feta sajtot nagyobb kockákra darabolom,
  • a felszeletelt hozzávalókat salátás tálba teszem,
  • hozzáadom a jól lecsepegtetett olajbogyót,
  • a marinádhoz (öntet) az olivaolajat jól elkeverem a citromlével, sóval, borssal és a majoránnával,
  • a marinádot ráöntöm a zöldségekre,
  • óvatosan megkeverem,
  • néhány percre a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

Nagyon jól illenek hozzá a grillezett és natúr húsok, de akár barna kenyérrel is fogyaszthatjuk.

Vendégváráshoz is kitűnő, például a csirke gyros mellé.

További saláta receptek

Az uborkasaláta nálam mindig, minden formában jöhet. Készüljön akár tejföllel, tejföl nélkül, fürtös vagy kígyóuborkából, foghagymával vagy anélkül, számomra mindegy. A görög uborkasaláta, a tzatziki saláta azért van a toplistám előkelő helyén, mert azzal nyugtatom magam, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos uborkasaláta. Egyáltalán nincs benne cukor és a joghurt is energiaszegényebb, mint a tejföl.

Az epersaláta rukkolaágyon pikáns ízvilágú, vitamindús saláta, ami különösen jól illik a grillezett húsokhoz, így kert partihoz is szuper választás. Recepetjét olvasónk hozta el nekünk.

A téli vitamin utánpótlás egy egyszerű, „normál” télen is fontos, hát még az idén, amikor a koronavírus-járvány hamar ledönti a legyengült szervezetet. Az ízletes répasaláta nemcsak vitamindús, egészséges, de finom is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük