Kapucíner szelet recept – brutálisan finom és egyszerű
A kapucíner szelet az egyik személyes kedvencem. Az a nagyszerű ebben a süteményben, hogy nem csak mutatós, és isteni finom, de elkészítése is egyszerű. A kétféle pudingos krém és a tetejére kerülő csokimáz miatt nem túl édes, igazán kellemes ízvilágú. Nincs benne kávé, így gyerekek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése egyszerű, kezdők is sikerrel belevághatnak. Itt a szuper kapucíner szelet receptje!
Kapucíner szelet receptje
Tudom, hogy többféle kapucíner szelet létezik. Van olyan, amely kávés krémmel készül és olyan is, amely a kinézete miatt kapta a kapucíner nevet. Ilyen az általam kedvelt sütemény is. Sokan azt mondják erre a receptre, hogy ez nem is viselheti a kapucíner nevet, mert nincs benne kávé. Az igaz, hogy ebben nincs kávé, ez a barna színe miatt kapta a kapucíner nevet.
A kapucíner szó kapucinus barátot jelent. Ennek a szerzetnek (a ferencesek egyik ágának) a tagjai sötétbarna csuhát viselnek. Barna ez a süti is, innen ered a neve. S ha már itt tartunk, a rend neve a köpenyük csuklyás fejrészére utal (olaszul capuccio = „csuklya”), ebből ered a kapucsínó (capucinno) és a kapucni szavunknak is.
A receptet jó pár évvel ezelőtt egy kolléganőmtől kaptam, aki ezzel a névvel hozott nekünk egy kóstolót, így nálunk maradt ez a neve. Mindegy is, hogy hívjuk, hogy finom, az tagadhatatlan és ahhoz semmi kétség nem férhet.
Hozzávalók – közepes méretű tepsihez
Tésztához
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 3/4 dl olaj.
Krémhez
- 6 dl tej,
- egy csomag vanília puding,
- egy csomag csoki puding,
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
Csokimázhoz
- 10 dkg étcsoki,
- 1 evőkanál étolaj
vagy
- 3 evőkanál kakaó,
- 3 evőkanál cukor,
- 4 evőkanál víz,
- 5 dkg vajat vagy margarin.
Kapucíner szelet elkészítése
Tészta
- 4 tojás fehérjét habbá verjük,
- 4 tojássárgáját a 4 kanál cukorral kikeverjük,
- a cukros tojássárgához hozzáadjuk a 3 kanál lisztet, amiben elkevertük sütőport,
- hozzáadjuk a kakaót és az olajat is,
- jól összedolgozzuk,
- 4 tojás felvert habját lazán hozzádolgozzuk,
- mint a piskótát sütjük.
Kupíner szelet krémje
- A pudingokat 3-3 dl tejben, cukor nélkül külön-külön megfőzzük, hagyjuk kihűlni,
- a 20 dkg margarinba elkeverjük a 15 dkg porcukrot, majd a hideg pudingokba vegyítjük,
- a kihűlt piskótára először a vaníliakrémet kenjük fel,
- majd ennek tetejére kerül a csokikrém,
- majd pedig erre tesszük fel a csokimázat.
Csokimáz
A kész csokiból készült csokimázhoz 10 dkg étcsokit olvasszunk fel egy kanál olajjal.
Főzhetjük is a csokimázat (mi ezt tettük): 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál cukrot és 4 evőkanál vízet összefőzünk és 5 dkg vajat vagy margarint keverünk hozzá.
További pudingos sütemény receptek
Mint minden évben, az idén is elcsábultam. A csábítás tárgya nem más, mint a vanília pudingos szőlős csiga. Tudom, hogy sokkal egészségesebb a zamatos, az éltető nap sugaraitól érlelt gyümölcsöket nyersen fogyasztani és a krémes puding és a kelt tészta sem tartozik az egészséges és kalória szegény ételek közé, de mégis…
A fagyi szelet egy finom diós piskóta alapú sütemény. A tészta tetejére könnyű, vaníliapudinggal készített vajas krém, majd erre tojásfehérje hab kerül. A recept egyszerű, szinte elronthatatlan és a végeredmény egy nagyon finom krémes sütemény.
A mennyei almás-pudingos piskóta nemcsak a nevében mennyei. Az alma képviseli benne az ősz gyümölcsös ízét, a puding a krémességet biztosítja, míg a tetejére kerülő kakaó az igazi kényeztetésre teszi fel a koronát.