Diós krémes szelet
Diós krémes szelet egy nagyon finom és egyszerű sütemény, olyan, amivel a nagyi kényeztetni szokta az édesszájú unokákat.
Diós krémes szelet
Hozzávalók – 28 x 40 cm-es tepsihez
Tésztához
- 4 db tojás,
- 20 dkg porcukor,
- 15 dkg liszt,
- 10 dkg darált dió,
- 10 evőkanál víz,
- 2 kávéskanál nescafé,
- 12 g sütőpor.
Krémhez:
- 3 dl tej,
- 3 púpozott evőkanál liszt,
- 20 dkg cukor,
- 1 db egész tojás,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 20 dkg margarin, vagy vaj.
Elkészítése
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A sárgákat 15 dkg cukorral fehéredésig keverjük.
- A vizet melegítsük fel és oldjuk fel benne a kávét, vagy főzött kávéból mérjünk ki 10 evőkanálnyit.
- A lisztet, a diót és a sütőport keverjük össze, majd felváltva, 2-3 részletben dolgozzuk bele a kávét és a száraz hozzávalókat.
- A fehérjét a maradék 5 dekagramm cukorral kemény habbá verjük.
- Ezután óvatosan forgassuk bele a felvert tojáshabot.
- Öntsük a tepsibe és kb. 25 perc alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
- Amíg a piskóta sül, készítsük el a krémet.
- A cukrot, lisztet, tojást keverjük csomómentesre a tejjel.
- Főzzük sűrű krémmé, majd a végén keverjük hozzá a vaníliás cukrokat is.
- Folpackkal takarjuk le úgy, hogy közvetlenül nyomkodjuk rá a krémre, így nem fog bebőrösödni.
- Ha már langyosra hűlt, dolgozzuk össze a habosra kevert margarinnal, vagy vajjal. Kenjük a közben kihűtött piskótára és szórjuk meg csokireszelékkel, de bevonhatjuk csokimázzal is.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!