Csokival töltött fahéjas, sült gombóc
Amikor megláttam Tímea receptjének nevét, háromszor el kellett olvasnom. Sült gombóc??? Akárhogy is néztem, igen az volt. A következő gondolatom az volt, hogy biztos elírás. De végig olvasva a receptet és az elkészítési útmutatót, rá kellett jönnöm, hogy bizony nem. Ez valóban sült gombóc, fahéjjal és finom csoki töltelékkel, ami ráadásul kelt tészta alapból készül.
A nevével ellentéteben semmi extra dologra nem kell gondolni. Ezek valójában töltött kelt tésztás gombócok fahéjas cukorban kisütve.
Csokival töltött fahéjas, sült gombóc elkészítése
Ahogy Tímea megosztotta velünk az elkészítési módot:
„Ne gondoljatok semmi bonyolultra: sima kelt kalácstészta kinyújtva, felkockázva, betöltve. A kis gombócokat olvasztott vajba majd fahéjas kristálycukorba forgatom, bedobálom egy tepsibe és megsütöm.”
Kelt kalács készítése
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt,
- 200 ml tej,
- 25 g friss élesztő,
- 80 g cukor,
- 80 g olvasztott vaj vagy margarin.
- 1 darab tojás,
- 1 csipet só
Kenéshez:
1 darab tojás felverve
Kelt tészta elkészítése
- A hozzávalókat kimérjük és előkészítjük,
- A tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá 1 teáskanál cukrot, és felfuttatjuk,
- a felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval nagy tálba tesszük, majd kézzel vagy géppel addig dagasztjuk, míg sima felszínű tésztát kapunk, amely elválik az edény falától.
- konyharuhával letakarva vagy kelesztő tálban meleg helyen kb. 1 órát át kelesztjük,
- a megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk,
- a sütőt előmelegítjük,
- a kelt tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.),
- a megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük,
- ecset segítségével felvert tojással megkenjük,
- a sütő középső részében megsütjük.
Sütési hőmérséklet:
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Nagyon köszönöm Kettős Tímeának a kitűnő receptet!