Csokival töltött fahéjas, sült gombóc receptje
Amikor megláttam Tímea receptjének nevét, háromszor el kellett olvasnom. Sült gombóc??? Akárhogy is néztem, igen az volt. A következő gondolatom az volt, hogy biztos elírás. De végig olvasva a receptet és az elkészítési útmutatót, rá kellett jönnöm, hogy bizony nem. Ez valóban sült gombóc, fahéjjal és finom csoki töltelékkel, ami ráadásul kelt tészta alapból készül.

Csokival töltött fahéjas, sült gombóc elkészítése
A nevével ellentéteben semmi extra dologra nem kell gondolni. Ezek valójában töltött kelt tésztás gombócok fahéjas cukorban kisütve.
Ahogy Tímea megosztotta velünk az elkészítési módot:
„Ne gondoljatok semmi bonyolultra: sima kelt kalácstészta kinyújtva, felkockázva, betöltve. A kis gombócokat olvasztott vajba majd fahéjas kristálycukorba forgatom, bedobálom egy tepsibe és megsütöm.”
Kelt kalács receptje
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt,
- 200 ml tej,
- 25 g friss élesztő,
- 80 g cukor,
- 80 g olvasztott vaj vagy margarin.
- 1 darab tojás,
- 1 csipet só
Kenéshez:
1 darab tojás felverve
Kelt tészta elkészítése
- A hozzávalókat kimérjük és előkészítjük,
- A tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá 1 teáskanál cukrot, és felfuttatjuk,
- a felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval nagy tálba tesszük, majd kézzel vagy géppel addig dagasztjuk, míg sima felszínű tésztát kapunk, amely elválik az edény falától.
- konyharuhával letakarva vagy kelesztő tálban meleg helyen kb. 1 órát át kelesztjük,
- a megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk,
- a sütőt előmelegítjük,
- a kelt tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.),
- a megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük,
- ecset segítségével felvert tojással megkenjük,
- a sütő középső részében megsütjük.
Sütési hőmérséklet:
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Nagyon köszönöm Kettős Tímeának a kitűnő receptet!
