Csokival töltött fahéjas, sült gombóc

Amikor megláttam Tímea receptjének nevét, háromszor el kellett olvasnom. Sült gombóc??? Akárhogy is néztem, igen az volt. A következő gondolatom az volt, hogy biztos elírás. De végig olvasva a receptet és az elkészítési útmutatót, rá kellett jönnöm, hogy bizony nem. Ez valóban sült gombóc, fahéjjal és finom csoki töltelékkel, ami ráadásul kelt tészta alapból készül.

sült gombóc

A nevével ellentéteben semmi extra dologra nem kell gondolni. Ezek valójában töltött kelt tésztás gombócok fahéjas cukorban kisütve.

Csokival töltött fahéjas, sült gombóc elkészítése

Ahogy Tímea megosztotta velünk az elkészítési módot:

„Ne gondoljatok semmi bonyolultra: sima kelt kalácstészta kinyújtva, felkockázva, betöltve. A kis gombócokat olvasztott vajba majd fahéjas kristálycukorba forgatom, bedobálom egy tepsibe és megsütöm.”

Kelt kalács készítése

Hozzávalók

  • 500 g búzaliszt,
  • 200 ml tej,
  • 25 g friss élesztő,
  • 80 g cukor,
  • 80 g olvasztott vaj vagy margarin.
  • 1 darab tojás,
  • 1 csipet só

Kenéshez:
1 darab tojás felverve

Kelt tészta elkészítése

  • A hozzávalókat kimérjük és előkészítjük,
  • A tejet langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá 1 teáskanál cukrot, és felfuttatjuk,
  • a felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval nagy tálba tesszük, majd kézzel vagy géppel addig dagasztjuk, míg sima felszínű tésztát kapunk, amely elválik az edény falától.
  • konyharuhával letakarva vagy kelesztő tálban meleg helyen kb. 1 órát át kelesztjük,
  • a megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk,
  • a sütőt előmelegítjük,
  • a kelt tésztát tetszés szerint formázhatjuk, tölthetjük (bukta, kalács, túrós táska, stb.),
  • a megformázott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük,
  • ecset segítségével felvert tojással megkenjük,
  • a sütő középső részében megsütjük.

Sütési hőmérséklet:

Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Nagyon köszönöm Kettős Tímeának a kitűnő receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük