Hagyományos töltött paprika receptje

A töltött paprika Magyarországon az egyik legkedveltebb nyári étel. Egyszerűen, gyorsan készül. Nagy előnye, hogy nemcsak frissen ehetjük, felmelegítve is finom. Így akár vendégváráshoz is előre elkészíthetjük. 

egy tányér töltött paprika

Töltött paprika

Hozzávalók

Töltött paprikákhoz

  • 1 kg darált sertéshús, (pulykából vagy csirkéből is készülhet),
  • 20 közepes db tv paprika,
  • 50 g sertészsír,
  • 1 nagy db vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 2 teáskanál só,
  • 5 g fekete bors,
  • 3 db tojás,
  • 250 g rizs

Paradicsommártáshoz

  • 300 g sűrített paradicsom vagy saját magunk által főzött paradicsom ivólé
  • 100 g sertészsír,
  • 120 g finomliszt,
  • 1 közepes db vöröshagyma,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 db zellerlevél,
  • 8-10 dl csontlé.

Elkészítése

  • Először a paradicsommártást és a rizst készítjük el, akár párhuzamosan is.
  • Ehhez a zsírt felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, foyltonosan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
  • Felöntjük a forró csontlével, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a sót.
  • Beletesszük a zellerlevelet és a vöröshagymát, majd fél óra alatt készre főzzük.
  • A paprikák megtöltéséhez a rizst félig megfőzzük, kihűtjük.
  • A vöröshagymát a zsíron megpároljuk.
  • A fokhagymát lereszeljük.
  • A darált húst, a vöröshagymát, a rizst és a tojásat összekeverjük, a fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük.
  • A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk.
  • A paprikákba beletöltjük a darált húsos tölteléket. Ne hagyjunk benne üreget, mert akkor a paprika összeesik és ne legyen túl sok sem a töltelék, mert akkor szétrepedhet a paprikabunda.
  • A töltött paprikákat a forró paradicsommártásba helyezzük, majd készre főzzük. Keverés helyett csak rázogassuk, hogy ne égjen oda.

Tipp: A paprikákat vízben is kifőzhetjük, de sokkal finomabb lesz, ha a mártásban főnek ki. Szokás főtt krumplit is tálalni mellé, de nekem az olyan menzás kaja érzetét kelti, mindig anélkül esszük.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 15
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

2 hozzászólás

  1. Tolnai Ernőné szerint:

    Számomra nagyon hasznos volt. pld. A töltött paprika receptje, az aszparágus gondozása. , ezeket elmentettem a fecabookra. Nagyon szépen köszönöm a hasznos és aktuális tanácsaid. a szilvalekvár készítése sütőben

    • Nagy Jucó szerint:

      Nagyon köszönöm a visszajelzésed.
      Örülök, hogy tudtam újat mondani és segíteni.
      Virágos szép napokat kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük