Bazsalikom gondozása, felhasználása

A bazsalikom (Ocimum basilicum)az olasz konyha egyik alapfűszere, a paradicsom legjobb barátja. Emellett egyszerűen gondozású dísz- és gyógynövény is. Bátran nevelhetjük erkélyen és a konyhaablakban is. Nemcsak az íze finom salátákban és húsételekben, hanem az illta is kellemes és még a legyeket is elhessegeti a konyhából. Ha kell csak lecsippentünk belőle egy pár levelet és már is ízesebb az étel. Levesektől főétekelen át süteményekig sokoldalúan felhasználhatjuk.  

bazsalikom

Bazsalikom (Ocimum basilicum) származása, legendái

Származása: bazsalikom (Ocimum basilicum) az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik. Földközi-tenger vidékéről és Indiából a gyarmatosító angoloknak köszönhetően az került az európai konyhába a 1570-es években.

Neve görög baszileusz (’király’ jelentésű) szóból eredeztethető, a hagyomány szerint azért, mert az ókori királyavatáshoz használt olajkeverék részét képezte. A franciák L’herbe royal-nak, király fűnek nevezik.

A Tudor királyok idejében a háziasszonyok egy cserép bazsalikommal ajándékozták meg a házukba látogatót. Az angol konyha napjainkban nem igen használja.

Indiában bokor formájában évelőként is megél, Visnu és Krisna istenek szent növénye. Malajziában és Perzsiában sírokra ültetik, az egyiptomi nők pedig szeretteik sírjait szórják be virágjaival. Nyugat-afrikai és indonéz fajtáit elsősorban lázcsillapításra használják.

A gyűlölet növénye, az ókori görögöknél a szerencsétlenséget szimbolizálta. Moldáviában máig él a hit, miszerint ha egy férfi bazsalikomot fogad el egy leánytól, azt haláláig szeretni fogja.

A bazsalikom népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.

Bazsalikom ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei:  egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény, jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű.

Többfajtája létezik. A zöld, vagy ‘Maximum’ kb. 40 cm magasra növő fajta negy levelei világoszöldek, virága fehér. A törpebazsaliko, vagy ‘Minimum’ kb. 25 cm mags, apró levelű, virága bíborszínű, és igen kellemes az íze.  A vörös bazslikomnak a levelei és virágai is bíborszínűek.

Virágok: apró fehér virágai júliustól szeptemberig nyílnak, fehér vagy bíborszínű virága a hajtáscsúcsokon kis oszlopokban található. Illata finom, akárcsak a teljes növényé.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, gyógy- és fűszernövényként is fogyasztható

Magasság: a nagy bazslikom kb. 40 cm magasra nő, míg a törpe bazslikom magassága csak 25 cm. Mindkét fajta szétágazóan nő.

Habitus: bokros, felálló habitusú, levelei domborúak, fényes zöldek, tojásdad alakúak kihegyezett csúccsal,  néhány fajtánál vörös vagy vörösesbarna elszínezősdéssel.

Cserépben nevelhető-e: igen, leginkább így tartjuk. Földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni. Jól mutat vörös színű cserépben, déli vagy keleti felvésű ablakban.

Betakarítási idő: júniustól-szeptember

Bazsalikom gondozása

A bazsalikom kifejezetten cserépbe termett, a kertben érzékeny. Nem tűri a nagy hideget és a sok esőt. Napos, meleg, védett helyet szeret, a teljes napsütést is elviseli. Keleti fekvésű ablakban is szépen fejlődik. 

Közepes vízigényű, de földje soha ne legyen teljesen száraz. 8Öntözzük bőségesen, de acserépalátétben soha ne állhon a víz. A levelek lekonyulásával azonnal jelzi, ha szomjas. A növekedési időszakban nyolc naponta, egyéb időszakban négyhetente adjunk tápanyag-utánpótlást.

Átültetés

A bazsalikom tápanyagban gazdag földet igényel, ami nem szárad ki túl gyorsan. A tryágyával és normál kerti talajjalkecert virágföld kiválóan megfelel. Átültatni akkor kell, amikor a növényt áttelelés előtt vissazvágjuk.

Fűszernövény kisokos – a magvetéstől a tartósításig

Bazsalikom teleltetése

A bazsalikomot átteleltethejük, ha a virágzás előtt erőteljesen visszavágjuk és a sötét hónapokban világos helyen tartjuk. A visszavágott és átteleltetett növénynek csak kevés vízre van szüksége.

Betakarítása

A leveleket és a fiatal hajtásokat egész nyáron szedhetjük. Virágzás előtt a legnagyobb az illóolajtartalma. Ha lecsípjük a hajtáscsúcsokat, bokrosabbá válik.

Szaporítása

Magról és dugványozással egyaránt szaporítható.

Március végétől vethetjük föld és homok keverékébe, 18-20 fokon, fényen csírázik. A magokat a földre kell helyezni és egy vékony réteg homokkal betakarni. Hogy a kezdeti időszakban ne száradjon ki, helyezzük átlátszó műanygazacskót a cserép és a dugványok fölé., amíg a növénykék meg nem nőnek. A cserepet tegyük jó meleg helyre.

A 10 – 12 cm-e snövényket 25 cm tőtávolságra ültessük, május közepétől szabadba is tehetjük. Kezdetben lassan fejlődik, náhány hónap alatt azonban zömökké válik és sok levelet hajt. Ha idejekorán lecsippentjük a hajtáscsúcsokat, akkor szép lombos növény lesz belőle.  

Július-augusztusban már vághatók róla dugványok.

Bazsalikom szárítása

Szárítása nehézkes, nehéz megőrizni a finom aromát. Ha szárítani akarjuk, akkor a virágzás előtt vágjuk le a szárakat. Egyenként akasszuk fel árnyékos, levegős, nem túl hűvös helyre. Szárítás után gyakran borshoz hasonló íze lesz.

Betegségei, kártevői

A bazsalikomot ritkán támadják meg betegségek, de a hidegre nagyon érzékeny. Már a legkisebb őszi fagy alkalmával elfonnyad.

Ha a levelek megfeketednek, a növény megfagyott. Ez azoknál a növényeknél figyelhető meg, melyek még ősszel is szabadban vannak. 

A bazsalikom a szárazföldet sem tűri. Amennyiben cserépben neveljük, gondoskodjunk folyamatosan nedves földről. A hagyományos virágföld és a jó minőségű kerti föld keveréke jó táptalaj lehet.

Bazsalikom gyógyhatásai

Sokféle gyógyhatás tulajdonítanak a bazsalikomnak. A középkorban a bazsalikumot hamuvá égették, de csak holdfogyatkozáskor. A hamuval sebeket gyógyítottak és szemölcsöt kezeltek. Mivel a növény a szülési fájdalmakat is enyhítette, a “gyermekágyfű” nevet kapta. 

Afrodiziákumnak tartják, emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

Alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott. 

A bazsalikom dísz-, fűszer- és gyógynövény is egyben. Illóolajat (benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt), flavonoidokat, cseranyagot tartalmaz.

Illóolajai csökkentik a felfúvódást, valamint gyomorrontás esetén segítenek. Ismert étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító és vizeletajtó hatása. Jó idegerősítő, csökkenti a magas vérnyomást. Sikeresen alkalmazható stressz ellen is.

A leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

Bazsalikom felhasználása fűszerként

A konyhában igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, üdítőital és gyógytea készítésére.

Csak friss, egészséges, fiatal hajtásokat és leveleket vagy szárított formában használjuk étkezésre.

Enyhén csípős ízű. Mindazok számára, akik a paprikát vagy borsot nem bírják, a bszslikom kitűnő ízesítő lehet.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. A paradicsom legjobb barátja, nagyon jól illik minden paradicsomos ételhez. Belőle készül az olasz konyha egyik kedvence a sokoldalú pesto.

Magjait is használhatjuk üdítőitalokba. Gyümölcslébe vagy ásványvízbe szórva a magok megduzzadnak és úgy néznek ki, mint a békalencse. Az eredméyn frissítő és étvágygerjesztő ital.

Bazsalikomos receptek

Télen valahogy sokkal jobban kívánom a leveleseket. A bazsalikomos paradicsomleves ízletességén és melegítő hatásán túl azért is jó választás a téli hónapokban, mert elénk varázsolja a nyár könnyed ízeit. A recept roppant egyszerű és gyorsan el is készül a kitűnő leves. 

Bazsalikomos paradicsomleves

A bazsalikom pesto receptjét még tavaly osztotta meg olvasónk. Akkor én ki is próbáltam és meg kell mondjam, egyáltalán nem okozott csalódást. Sőt! Nagyon finom volt. Idén elővettem a receptet, hogy ismét elkészítsem.

Mi lehet jobb, mint egy csokoládés brownie? Két csokoládés bownie bazsalikomos mascarpone öntettel! Még a világ legjobb csokoládés sütijét is megbolondítja a pikáns fűszeres öntet.

Nekem elég volt elolvasni Farkas Ancsa bazsalikomos sajttorta pohárkrém sóskaramell öntettel édességének nevét és már el is lágyultam. Ennek még a legnagyobb fogyókúra esetén sem tudnék ellenállni. És te?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük