A hagyma: a sokoldalú zöldség

A hagyma (Allium cepa) az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb zöldségfélék közé tartozik. Nemcsak ízével, de gyógyhatásaival is elismerést vívott ki magának.

hagymakrém

A hagyma eredete és jellemzői

A hagyma (Allium cepa) az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába, a spárgavirágúak rendjébe tartozó növény, amely az emberiség egyik legrégebben termesztett zöldsége. Igen népes família: 1250 fajával a növények egyik legnagyobb fajszámú nemzetsége.

Eredetét a nyugat-ázsiai régióra vezetik vissza, ahol már több mint 500 évvel ezelőtt termesztették. Az ókori Egyiptomban a hagyma nemcsak alapvető élelmiszer, hanem spirituális szimbólum is volt: a körkörös rétegek az örök életet jelképezték. Azóta szinte minden kultúrában alapvető konyhai hozzávalóként számon.

A magyar tájnyelv hajmának, zsidószalonnának és mózespecsenyének is nevezi.

Bár őshazája Közép-Ázsia, mára már világszerte termesztik. Hazánkba Közép-Ázsiából került, a 17-18. század táján. A híres makói vöröshagymát a 18. századra már szinte egész Európa ismerte.

Különböző fajtái vannak, melyek alakjukban, színükben és ízükben is eltérnek egymástól. A leggyakoribb fajták közé tartozik a vöröshagyma, a lila-, a póré-, a fehérhagyma és a salottahagyma. A lila virágaival is díszítő metélőhagymát akár erkélyen is nevelhetjük.

Gumós növény, melynek föld alatti része táplálékanyagraktárként szolgál. Sok kicsi virága van, ezekben nőnek meg a pici hagymamagvak. De a hagymát nem okvetlenül magról szaporítják.

Legismertebb hagyma fajták

A magyar konyhában leggyakrabban a vöröshagymát használjuk, ami a jellegzetes magyar ételek többségének az alapját adja, a prökölt, a gulyásleves elképzelhetetlen nélküle. A buroklevelei szép színűre festik a húslevest és számos más ételt. Elődeink a hímestojásokat is hagymahéjjal festették.

A lilahagyma ízben és illatban is szelidebb, mint a vöröshagyma. Amellett, hogy főzhetjük, süthetjük, kiválóan illik salátákba, de legjobb zsíroskenyérrel.

Ugyancsak vöröses a sarlotta hagyma héja, ám maga a hagymagumó jóval kisebb, mint hasonló árnyalatú rokona, és picit édeskésebb is. Valóságos egészségbomba: szabályozza a májfunkciót, valamint jótékony hatással van a szívre, a vérnyomásra, sőt még az idegrendszerre is.

A sarlotta nem keverendő össze a nála némileg hosszúkásabb sonkahagymával. Ez azonban egyáltalán nem csípős, és igen kellemes ízt ad a mártásoknak.

A gyöngyhagymának már a neve is jelzi, hogy pici golyócskákról van szó. Leggyakrabban savanyítva fogyasztjuk, de érdemes főve is kiróbálni, különösen a zöldséges, húsos raguknak ad jó ízt.

A hosszúkás póréhagyma igazán sokoldalú. Kifejezetten finomlevesben, salátában, rakott ételben, de zöld része a tésztáknak is kellemes zamatot kölcsönöz.

A snidlingként emlegetett metélőhagymának nem a gumóját, hanem a szárát fogyasztjuk. Vajas kenyérre egészen kitűnő, de főtt ételekbe is remek – ám kizárólag az utolsó pillanatban szebed betenni a lábasba, másképp elveszti az ízét. Azollóval levágott növéy szárai tovább élnek.

A hagyma igényei és termesztése

A hagyma termesztése viszonylag egyszerű. Napos helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel. A hagymagumókat tavasszal ültetik.

A legfontosabb igények:

  • Talaj és hely: a jó vízelvezetésű, enyhén homokos talajt kedveli, amely gazdag szerves anyagokban. Napos helyen érzi magát a legjobban.
  • Öntözés: mérsékelt vízigényű, a túlöntözést nem viseli jól, mert az növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Gondozás: gyommentesen kell tartani a talajt körülötte, hogy a hagyma zavartalanul fejlődhet. Érdemes figyelni a növények távolságára is, hogy elegendő hely jusson a gumók kifejlődéséhez.

Szaporítása

A hagymát három fő módon lehet szaporítani:

  • Magvetés: magját kora tavasszal kell elvetni. Ez a módszer hosszabb időt vesz igénybe, de gazdaságos.
  • Dughagyma: a leggyakoribb szaporítási mód. Az előző évben termesztett apró hagymákat (dughagymákat) tavasszal ültetjük el.
  • Hagymahéjak: bizonyos fajtáknál a nagyobb hagymák felső részének levágása után új hajtások fejlődhetnek, bár ez kevesebb gyakori.

Kártevők és betegségek

A hagyma ellenálló, de néhány kártevő és betegség előfordulhat:

  • Hagymalégy: a lárvák a hagymagumót támadják meg, ami rothadást okozhat.
  • Tripszek: ezek a kis rovarok szívogatják a leveleket, ezért elszáradnak.
  • Peronoszpóra: nedves körülmények között gombás betegségként jelentkezhet, amely a leveleken és a gumón is károkat okoz.
  • Fuzáriumos rothadás: a gyökereket támadja meg, különösen, ha a talaj túl nedves vagy nem megfelelő a vízelvezetése.

Érdekességek a hagymáról

  • Sokat használjuk: egy átlagos ember évente 13 kg hagymát fogyaszt.
  • Sírás: a hagyma vágása során felszabaduló illóolajok irritálják a szemet, ezért könnyezünk.
  • Gyógyítőerő: az ókori egyiptomiak a hagymának gyógyító erőt tulajdonítottak, és a munkások sírjaiba is tettek belőle. Az ókori római katonák úgy hitték, hogy a hagyma erőt és bátorságot ad, ezért rendszeresen fogyasztották.
  • Szimbólumok: a világ számos kultúrájában szimbólumokkal is fel van ruházva. Például az ókori Egyiptomban az örök életet jelképezte. Wales jelképeként használja, mivel a középkorban csatát nyertek a kelta wales-iek a hagyma segítségével.

A hagyma gyógyhatásai

A hagyma nemcsak ízletes, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A népi orvoslásban a különböző baktériumok ádáz ellenségeként tartják számon. Illóolajban, pektinben, C-, és B-vitaminban gazdag növény. Az újhagymában C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található. Jellegzetes illatát és csípős ízét az allilszulfid nevű, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertőtlenítő és baktériumölő hatása van.

A népi gyógyászaton kívül, jótékony hatásait az orvostudomány is igazolta. Több gyógyszert is készítenek hagymából, melyek alkalmasak a szív és érrendszeri, valamint a gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyítására.

  • Antibakteriális és gombaölő hatás: segít megelőzni a fertőzéseket.
  • Rákellenes hatás: egyes tanulmányok szerint a hagyma fogyasztása csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
  • Szív- és érrendszeri védelem: segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, így védve a szív- és érrendszert.
  • Immunrendszer erősítése: a C-vitaminban gazdag hagyma erősíti az immunrendszert.
  • Megfázás kezselése: megszünteti az orrdugulást, nátha, köhögés és megfázás esetén a legjobb ellenszer.
  • Emésztéssegítő hatás: serkenti az emésztést és elősegíti a tápanyagok felszívódását.

A hagyma felhasználása

A hagyma az egyik legsokoldalúbban használható zöldség, a konyhák elengedhetetlen alapanyaga. Szinte minden nemzet konyhájában megtalálható, és számos étel elkészítéséhez használják. Levesek, szószok, pörköltek és saláták lényeges összetevője. Íze fokozza a levesek, pörköltek, saláták és mártások ízét. Nagyon finom a kakukkfüves lilahagyma lekvár csakúgy, mint a vöröshagymából készülő hagymakrém.

Emellett a hagyma konzerválva, szárítva vagy porítva is kapható.

Gyógyászati felhasználás: hagyományosan köhögéscsillapítóként és immunerősítőként eredményesen alkalmazzák. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai miatt a népi gyógyászatban is nagy szerepet kap.

A hagymalából készült maszkokat a bőr tisztítására és hajhullás ellen is alkalmazzák.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük