Egzotikus epres trifle – villantós desszert receptje

Az eperszezon közepén egy kitűnő villantós desszertet ajánlok, akár vendégváráshoz is. Már a neve is elég elegánsan hangzik: egzotikus epres trifle. Olvasónk már is elárulja, hogy készítette a család kedvencét. Itt az egzotikus epres trifle receptje.

egzotikus epres trifle

Egzotikus epres trifle receptje

Illésné Nagy Mária hozta a mai szuper desszert ötletét is:”Egy csoda finom desszertet hoztam Nektek. Eperszezon van, így akár a közelgő Pünkösd alkalmából nagyszerű, finom meglepetés kerülhet a család vagy a vendégek asztalára.
Nemcsak elfogyasztani, elkészíteni is nagyon szeretem ezeket a rendkívül finom, mutatós desszerteket. Érdemes pepecselni vele, mert nagyon finom végeredményt kapunk.
Csak dicséretre számíthat aki elkészíti… ezt bátran ígérhetem.

Hozzávalók (8-10 személyre)

  • 1 csomag Savoyardi babapiskóta (40 dkg=4×10 dkg-os csomagolásban) pl. Lidl-ben kapható,
  • 1 zöld citrom reszelt héja,
  • 1 narancs kifacsart leve,
  • 6 evőkanál Cinzano vermut vagy félszáraz sherry,
  • 1 kg eper,
  • 3 érett mangó,
  • 4 banán.

Sodóhoz:

  • 4 tojás sárgája,
  • 4 mokkáskanál étkezési keményítő,
  • 4 evőkanál nádcukor (kristálycukor),
  • 1 vaníliás cukor,
  • 6 dl tej

Tetejére:

  • 3 dl tejszín,
  • 1 habfixáló,
  • 2 evőkanál méz.
  • 2 dl görög joghurt,
  • 1 lime reszelt héja.


Krokanthoz:

  • 1 maréknyi dióbél,
  • 4 evőkanál nádcukor (kristálycukor).

Epres trifle elkészítése

  • Legelőször a sodót készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni.
  • Egy tálba mérjük a cukrokat, a keményítőt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kimért tejjel simára keverjük. Egy főzőedénybe öntjük, belereszeljük a lime héját és állandó keverés mellett besűrítjük. Akkor kész, ha vékony rétegben bevonja a habverőt (vagy rátapad a fakanálra). Levesszük a tűzről, félretesszük.
  • A krokantot elkészítjük
  • Egy edényben – folyamatosan kevergetve,- kicsit megpirítjuk a diót, rászórjuk a cukrot, addig keverjük amíg elolvad és a diót bevonja, ekkor gyorsan (mert hamar megköt) egy tepsibe öntjük amit előzőleg pici olajjal kikentünk. Szétterítjük, hagyjuk kihűlni, majd egy éles késsel gorombára daraboljuk. Félretesszük… (tegyünk félre belőle 1 evőkanálnyit a végső díszítéshez).
  • A banánt nagyobb kockákra vágjuk. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, leszárítjuk, daraboljuk. (tegyünk félre belőle egy jó maréknyit a végső díszítéshez)
  • A mangót meghámozzuk, botmixerrel pürésítjük.
  • A narancsot kifacsarjuk és összevegyítjük a vermuttal.
  • Kezdődhet a rétegelés…. (3 emelet lesz, utolsó adag babapiskóta a tetejére kerül).
  • Egy nagyobb, mély üvegtál aljára egymás mellé fektetünk egy adag babapiskótát, egyenként meglocsoljuk a narancsos folyadékkal (kissé áztassuk el). A mangópüré 1/3 részét elkenjük a piskótákon, megszórjuk darabolt banánnal, eperrel és a diós krokanttal. Meglocsoljuk a sodóval…..és kezdjük előről: babapiskóta, meglocsol, pürével leken, banán + eper + krokant, sodó…..addig ismételjük, amíg végül a tetejére kerül az utolsó adag babapiskóta.
  • A végén a maradék narancsos lével megöntözzük a piskótákat.Tegyük be a hűtöszekrénybe, hogy lehűljön és jól összeérjen az egész.
  • Tálalás előtt….verjük fel keményre a tejszínt a habfixálóval, mérjük hozzá a mézet, a joghurtot, reszeljük hozzá a lime héját és forgassuk össze.Halmozzuk a desszert tetejére, rusztikusan kenjük el, szórjuk rá a félretett epret és a krokantot.
  • Na…most már, végre kínálhatjuk, egy nagy tálalókanál segítségével jól adagolható pl. talpas fagylaltos pohárba.

Nagyon….nagyon…..nagyon finom!!! Jó készülődést és jó étvágyat kívánok hozzá!

Tudom, hosszú a leírás, nem rövid az elkészítés ideje, sőt nem is olcsó, de…..higyjétek el, megéri!

„Villantós” desszert a javából! Az alapötletet innen vettem: Receptvarázs, Gyümölcskoktél c. könyv. Saját ízlésemre alakítottam át.

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

További epres receptek

A pudingos eperkocka nagyon finom és mutatós sütemény, ami egyszerű recept alapján készül. Érdemes egy-két nappal előbb elkészíteni, mert nagyon jót tesz neki, ha hagyjuk jól összeérni az ízeket.

A túrógombóccal sokáig sehogy sem boldogultam. Vagy szétfőtt, vagy túl kemény lett. Mióta rátaláltam az egyszerűen elkészíthető és könnyű túrógombóc receptre, azóta nincs selejtes túrógombóc, mindig nagyon jól sikerül. A tavaszi időszakban duplaepres eperöntetet adok hozzá.

Az epersaláta rukkolaágyon pikáns ízvilágú, vitamindús saláta, ami különösen jól illik a grillezett húsokhoz, így kert partihoz is szuper választás. Recepetjét olvasónk hozta el nekünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük