Leander kisokos – minden a leander gondozásáról

Tengerparti nyaralásunk végén szívesen magunkkal hoznánk a déli tájak hangulatát. A tenger kékjéről, a sziklás partok látványáról, a hullámok közti önfeledt lubickolás öröméről itthon le kell mondanunk. A mediterrán országok útjai mellett mindenütt megélő és a tűző napon bőségesen virágzó leander (Nerium oleander) viszont a saját kertünkben vagy balkonunkon is dúsan virágozhat. Gyönyörű és könnyen gondozható növény, amely sok örömet szerezhet kertészkedőknek. A leander kisokos ennek elősegítésére készült.

balkonnövények teleltetése - leander

Leander kisokos – a dús virágzás titkai

A leander (Nerium oleander) már évszázadok óta a legkedveltebb cserepesnövények közé tartozik. A Földközi-tenger vidékén és Elő-Ázsiában őshonos növény patakok és folyók mentén szabadon nő. Nem véletlenül mondják rá az olaszok, hogy feje a napban, lába a vízben. Sok napot és rengeteg vizet igényel, cserébe májustól októberig virágzik. A mi éghajlatunkon sajnos a teleltetést nem ússzuk meg, de ezt leszámítva nem igényel túl sok gondoskodást.

A leandernek számos egyszerű vagy telt, színes virágos fajtája létezik. A vadon termő fajták fehérek vagy rózsaszínűek, a nemesítettek között találunk sárga és piros, valamint illatos fajtákat is. A telt virágú fajták szárai gyengébbek, kevéssé bokrosodnak és érzékenyebbek az esőre.

A napos, kissé esővédett helyet kedvelő leander gyorsan nő és cserepes növényként is igen robosztus lesz, pár év alatt akár 2,5 méterre is megnőhet.

Több tíz bejegyzést készítettem már a leanderről, így most összefoglalom a lényeget és berakom a régebbi bejegyzéseket, hogy akiket jobban érdekel egy téma, eljuthasson a részletes információkhoz.

Leander gondozása

A leander nagyon egyszerűen gondozható. Összefoglalva:

  • Fény: A leander napos helyet szeret, de a tűző napot nem bírja jól.
  • Öntözés: Rendszeres öntözésre van szüksége, de ügyelni kell arra, hogy ne álljon a víz.
  • Talaj: Jó vízáteresztő képességű, tápdús talajt igényel.
  • Trágyázás: Tavasztól őszig rendszeresen kell tápoldatozni.
  • Teleltetés: A leander nem fagyálló növény, ezért télen védett helyre kell vinni.
  • Átültetés: Minden tavasszal célszerű átültetni. A nagyobb növények gyökeréből hosszában vágjunk ki két-három széles éket és töltsük meg friss földdel.

A leander (Nerium oleander) vagy babérrózsa hazánkban is igen kedvelt mediterrán növény, amit mindenki csodál a földközi tengeri utazásai során. Ott bokrok vagy fák formájában parkokban és kertekben nő. Szobanövényként kisebb, de ennek ellenére igen szép. A leander gondozása gyerekjáték, ha elég vizet kap ellenálló és gazdagon virágzik. Hosszútávú megtartásához csak pár szabály betartása szükséges. Ezeket mind el is mondom, a leander teletetése, metszése, szaporítása egyaránt terítékre kerül, csakúgy, mint a kártevői és betegségei.

Teleltetés, szabadba helyezés

Több leander fajtát is télállónak mondanak, de jobb, ha csak az Atlas fajtát hagyjuk kint a szabadban. Ez a melegebb, csapadékosabb időszakban igényli az öntözést. A tövét ennek is érdemes alaposan batakarni, hogy ne fagyjon el.

Az idősebb példányok ellenállóbbak, az enyhébb őszi fagyokat is elviselik, de tavasszal nagyon érzékenyek a hidegre, ezért csak a fagyok elmúltával lehet kihelyezni a szabadba. Teleltetéshez 4-8 fokos helyiség az ideális, mérsékelten öntözzük.

Az, hogy a leandereknek télen pihenőidőre van szükségük, nem jelenti azt, hogy nem kellene ápolnunk őket. Ismerd meg a téli leandergondozás legfontosabb tennivalóit!

Az első reményteli tavaszi napsugarak sok kertbarátot felbátorítottak arra, hogy a fagymentes helyen teleltetett leander csodájukat kiszabadítsák téli pihenő helyükről. Aztán az április elejei fagyok után nem győznek tanácsot kérni, hogy mit csináljanak féltve őrzött kedvencükkel.  Tapasztalt leander tulajdonos olvasónk viszont még mindig óvatosságra és fokozatosságra int bennünket. Elárulja azt is, mit tegyünk a gombafertőzéses, csörgősre száradt leanderrel, hogy kerülhetjük el a növény károsodását és hogy lesz sikeres a teleltetett leander szabadba szoktatása.

Leander metszése

Örök dilemma, hogy mikor kell metszeni a növényeket. Általánosságban elmondható, hogy a növények többségét tavasszal célszerű metszeni. Persze vannak szabályt erősítő kivételek is, mint például a leander. A leander metszése ősszel sokkal praktikusabb, mint tavasszal. A leander augusztus végi, szeptember elejei visszavágása nem veszélyezteti a következő évi virágzást, ugyanakkor a megmetszett leander sokkal kevesebb helyet igényel a teleltetés során. Elmondom azt is, hogy érdemes megmetszeni a leandert és mikor szükséges teljesen visszavágni.

Időnként előfordul, hogy féltve babusgatott növényünknél nehéz döntést kell meghozni és drasztikus metszést kell végrehajtani. Leander tarra vágása szükséges lehet az erőteljes a fiatalítás, a gyengébb a korona átalakítása, formálása, vagy súlyos esetben a kártevő-mentesítés érdekében. Tapasztalt olvasónk mesélte el, hogy végzi a leander alapos metszését ősszel.

Szaporítása

Szaporításra a félig elfásult dugványok alkalmasak nyár közepén. Szaporítóhormonnal vagy vízben gyökereztetéssel igen jó eredményt érhetünk el. Az olvasóink adtak tanácsokat, hogy nálad is eredményes legyen a leander megfiatalítása.

A tokterméseiben kifejlődő magok elvetésével próbálkozhatunk, de a dugványozott növény előbb fog virágozni és fajtaazonos lesz.

A leander szaporítása magról hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű, ezért csak is a legelszántabb kertészkedőknek ajánlom. Legegyszerűbben hajtások gyökereztetésével lehetnek új kis leandereink. Ráadásul a leanderág gyökereztetésével garantáltan az anyanövénnyel azonos színű és formájú virágaink lesznek. Ugyanez a leander magvetése esetén nem garantált. Talán ezért is olyan vonzó a magvetéses módszer a titkok kedvelői és a türelmesek számára. A továbbiakban tanácsaimmal segítek abban, hogy az apró magokból csodálatos leandert nevelhess.

Kártevők és betegségek

A leander kisokos nem lehetne teljes a kártevők bemutatása nélkül.

Érdemes minden öntözéskor alaposan átvizsgálni a növényt, mert elég sok kártevője van. Levéltetvek, takácsatkák, pajzs- és gyapjas tetvek valamint szürkepenész mellett leanderrák is előfordulhat. Ha valami gyanúsat észlelünk mielőbb be kell szerezni az ellenszert és érdemes az egészséges részekig visszavágni a növényt.

A mediterrán származású leander nagyon hálás növény. Sok gondoskodást nem igényel, cserébe viszont dús virágzással örvendeztet meg. Kevésbe betegsége közül egyre gyakoribb a baktériumos eredetű rákos megfertőződés. Némethy Zsuzsanna, növénydoktor segít a rákos leander felismerésében és az alattomos betegség megelőzésében.

Figyelem: A leander az egyik legmérgezőbb dísznövény, így kis gyermekes családokba nem ajánlott.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük