Rozsos-kakaós keksz házi mogyorókrémmel
Rozsos-kakaós keksz házi mogyorókrémmel töltve. Jól hangzik ugye? Szerintem meglehetősen. Természetesen nem csak a rozsos-kakaós keksz receptjét hoztam el, azt is elárulom, hogy készül a házi mogyorókrém.
Rozsos-kakaós keksz receptje
A jó házi keksz receptekből sosem elég, a mogyorókrémes változat biztosan az egész család tetszését elnyeri.
Hozzávalók
- 20 dkg rozs liszt,
- 20 dkg búza liszt,
- 2 egész tojás,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csomag sütőpor,
- 25 dkg margarin.
Rozsos-kakaós keksz elkészítése
- A sütemény hozzávalóit összekeverjük,
- alaposan összegyúrjuk,
- a tésztát 2-3 milliméternyi vastagságra nyújtjuk,
- tetszőleges mintájú süti kiszúróval formára szaggatjuk,
- mint a linzert tésztát sütjük.
- Közepes hőmérsékleten a sütőtől függően kb. 15 – 25 perc alatt sülnek meg a kekszek.
- A kihűlt kekszek önmagában is finomak, de házi mogyorókrémmel az igaziak.
Házi mogyorókrém receptje
Hozzávalók
- mogyoró,
- cukor,
- kakaópor,
- étolaj (nem olíva!).
Elkészítése
- A késes aprítóban porrá törjük a mogyorót,
- hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, kakaóport,
- és étolajat (nem olívát) adagolsz hozzá addig, amíg kellemesen kenhetővé válik. Nagyon finom és nincs benne pálmaolaj.
Szerintem mandulával is működik, vagy akár dióval, de lehet keverni is. Azt is ki lehet próbálni, hogy aprítás előtt szárazon megpirítjuk a magokat. Remélem, ízleni fog!
Tipp: A rozsos kekszet készíthetjük a kakaó kihagyásával is, ekkor sárga kekszeink lesznek. Összeragasztásnál akár egy sárga és egy kakaós kekszet is összeilleszthetünk.
Nagyon köszönjük a receptet Horváth Adrinak!