Kandírozott gyömbér készítése

Az illatos, csípős, kesernyés ízű gyömbér nagyon sok vitamint tartalmaz, teáját megfázás ellen is bevethetjük. Cukorszirupba főzve, majd cukorba hempergetve kitűnő édesség lesz belőle, amit akár gyümölcskenyerek vagy egyéb sütemények ízesítésére is használhatunk. A kandírozott narancshéj receptje után már mutatom is a kandírozott gyömbér készítésének módját.

kandírozott gyömbér

Gyömbér jellemzői és gyógyhatásai

A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) vagy más néven fűszergyömbér a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó növényfaj. Kevés gondoskodással virágcserépben is nevelhető.

A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingeroltartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik.

Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen, hámozva is felhasználhatjuk. A főzés utolsó fázisában ízesítsünk vele, mert így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt óvatosan adagoljuk, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek.

Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő.

Angliában, Amerikában a híres „Ingver” sört készítik belőle, de a magyar recept szerint készített „gyömbérsör” is igen frissítő, ízletes ital.

Bizonyítottan csökkenti a hányingert és segíthet az utazási betegség megelőzésében. Tradicionálisan használják egyéb emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is, pl. hasi görcsök vagy puffadás ellen. Egyes egyénekben túlérzékenységi reakció léphet fel vele szemben, számukra a használata ellenjavallt, illetve gyermekek számára sem ajánlott.

A gyömbér csökkenti a koleszterinszintet, segít kordában tartani a vércukorszintet, növeli az inzulin hatékonyságát.

Szíverősítő, hatékony a rákbetegségeknél, különösen a petefészek- és vastagbélrák ellen, de a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák kórós sejtjeit is pusztítja.

Kandírozott gyömbér receptje

A kandírozott gyömbér receptjét Illésné Nagy Mária hozta.

„Régóta izgatta a fantáziámat a dolog. Végre hozzáfogtam, elkészítettem! Nasiként, süteménybe, püspökkenyérbe fogom felhasználni.
Nagyon jó áron vásároltam (699.-/kg) tisztítás után mértem le, 1 kg volt a gyömbér súlya.
Jó kis konyhai tevékenység volt, megmutatom, hogy készült…

Hozzávalók

  • 1 kg tisztított gyömbér,
  • 1 kg kristálycukor,
  • 1,3 liter víz,
  • nádcukor a hempergetéshez.

Kandírozott gyömbér elkészítése

  • a gyömbért megtisztítjuk (lehet késsel kapirgálni…zöldséghámozóval tisztítani, ki hogy szeretné),
  • kisebb darabokra, csíkokra, kockákra vágjuk,
  • egy fazékba/lábasba kimérjük a vizet,
  • hozzáadjuk a cukrot,
  • felmelegítjük,
  • forralva szirupot főzünk belőle,
  • beleborítjuk a feldarabolt gyömbért,
  • takarékon főzzük kb. 1,5-2 órát,
  • akkor lesz kész, ha a darabok puhák és opálosak,
  • szűrővel kiemeljük a szirupból,
  • lecsepegtetjük,
  • teljesen kihűtjük,
  • nádcukorba hempergetjük,
  • zsírpapírral bélelt tálcára tesszük és 2-3 napig szárítjuk,
  • csatos üvegbe tesszük, lezárva sokáig eláll,
  • a szirupot leszűrve, üvegbe töltjük, ízesítőként, pl. teába is nagyon finom.

Jó munkát kívánok! 

Tipp: megfázás, nátha esetén, jót tesz néhány darab elrágcsálása…
Morzsálós Mirza oldalán találtam a receptötletet, köszönöm!

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

+1 Tipp : Ínyencek csokoládéba is márthatják.

A cukrozott narancshéj, azaz a kandírozott narancs nagyon finom édesség. Magában is fogyaszthatjuk, de felhasználhatjuk sütemények tésztájába, krémek, pudingok ízesítésére, gyümölcskenyérbe, díszítésre. Sőt az igazi ínyencek még csokival is bevonhatják.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük