Szívalakú joghurtos édesburgonyafánk receptje

A joghurtos édesburgonyafánk számomra egy ismeretlen étel volt eddig. Bevallom őszintén, eddig az sem jutott eszembe, hogy a fánkot ne kerek formára szaggassam, hanem pl. szívalakúra. Pedig ebben a formában akár a jövő heti Valentin-napi ajándéknak is kitűnő.

Joghurtos édesburgonyafánk

Persze, hogy ezt a receptet is Illésné Nagy Máriától, a fánkok specialistájától kaptuk. Ez a fánk is joggal bekerülhetne a legjobb fánkok listájába.

„Nagyon finom, könnyű fánkot készíthetünk édesburgonyából (batátából). Egy szuper receptet találtam, tökéletesen működik…érdemes kipróbálni!  Egy egész kevés cukor kell csak a fánk tésztájába, önmagában is édes a nevéhez hű édesburgonya (batáta) miatt és az olajat sem szívja magába!

Joghurtos édesburgonyafánk receptje

Hozzávalók

  • 37 dkg liszt,
  • 20 dkg főtt édesburgonya (batáta),
  • 4,5 dkg olaj,
  • 14 dkg natúr joghurt,
  • 1,5 dkg friss élesztő,
  • 1 evőkanál porcukor (nád porcukor),
  • 1 tojás,
  • fél citrom reszelt héja,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • 1 csipet só,
  • olaj a sütéshez.

Joghurtos édesburgonyafánk elkészítése

  • az édesburgonyát megtisztítjuk,
  • kockákra vágjuk,
  • csipetnyi sóval vízbe tesszük,
  • puhára főzzük,
  • leszűrjük,
  • kihűtjük,
  • villával összetörjük,
  • egy tálba (vagy kenyérsütő üstjébe) tesszük sorban a hozzávalókat: a kimért olajat,
  • a joghurtban elkeverjük az élesztőt és a porcukrot,
  • tojást, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, sót, az összetört édesburgonyát, fahéjat,
  • végül a lisztet,
  • alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk (gépben addig dagasztatjuk amíg elválik az oldalától, szép hólyagos lesz),
  • konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük,
  • hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk,
  • amíg olajat forrósítunk, kel a tészta,
  • közepesen forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (szépen forognak maguktól is az olajban,
  • papírkéztörlőre kiszedjük,
  • porcukorral megszórhatjuk, lekvárt kínáljunk mellé.

Könnyű, finom, ízletes fánkféle.
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük