Sokoldalú almatöltelék, akár hullott almából is
Szeretem az almás ételeket és praktikus megoldásokat. Nem meglepő, hogy olvasónk hullott almák hasznosítására is kiváló ötlete rögtön megnyerte a tetszésem. Az almaszezonban a fagyasztóba elrakott almatöltelék mindig kéznél van, ha valami finom almás édességet (pl. rétes, almás pite) készítenénk. A fűszeres almatöltelék felhasználásának csak a képzeletünk szab határt. Már is mutatom az elkészítésének módját és persze a felhasználására is mutatok recepteket.
Fűszeres almatöltelék készítése
„Szeretném megmutatni , hogyan szoktam hasznosítani az idő előtt (érés előtt) lehullott almát, illetve a nyári almát, ha éppen sok termett belőle. (Sőt, a télire való, lehullottat is el lehet így készíteni!)
Meghámozom az almákat, kivágom a magházát, megmosom és egy lábasba, fél ujjnyi vastagon szeletelem, darabolom. Néhány dkg vajat, őrölt fahéjat, mazsolát (tetszés szerint), egy citrom kifacsart levét, 2-3 csomag vaníliás cukrot adok hozzá. Felteszem főni, addig főzöm, amíg kissé összeesik, szaftossá válik az egész, az almák pedig félig megpuhulnak. Leveszem a tűzről, kihűtöm, majd fedővel ellátott műanyag edényeket megtöltöm, lezárom és a fagyasztóba teszem. Akár nylon zacskóba is adagolható.
Általában a következő termésig ki szokott tartani az „aranytartalékom”
Amikor szeretném felhasználni, csak kiteszem este a konyhapultra, reggelre kienged és szabadon használható.
Mire használható a fűszeres almatöltelék?
A legfinomabb Almás pitét, Máglyarakást, különböző almával töltött tésztákat, fánkot, kelt tésztákat szoktam megtölteni vele. De fagylalt vagy puding mellé is lehet tálalni körítésként, és nem egyszer fordult már elő, hogy csak úgy simán, kiolvadás utáni állapotában „lába kelt”
Réteseket és palacsintatortát is lehet vele tölteni.
Ha valaki szeretné, tehet hozzá cukrot, de szinte felesleges, elég édes az alma.
Szívesebben használom ezt a formáját az almának, mint a reszelt, levétől kifacsart változatot. Ízletesebb, aromásabb és nem áztatja el a tésztákat.
Kárba nem vész így a gyümölcs, sőt átalakulva számtalan felhasználási formában örvendeztet meg bennünket… Megéri, időt szánni rá!”
Nagyon köszönjük a kitűnő ötletet Illésné Nagy Máriának!
Receptek az almatöltelékhez
A többször kipróbált és jól bevált süteményeket érdemes néha egy kicsit újragondolni. Ha tökéletes a tészta, elég csak egyszerűen a tölteléken változtatni pl. a gyümölcsöt lecserélni és már is vadonatúj sütit kapunk. Wolf Márta a múltkori szilvás-finomság tésztáját most almával töltötte meg és ezzel egy teljesen új ízzel örvendeztette meg a családot. Az egyszerű almás süti nagy sikert aratott.
A kígyórétes különleges fonásmódjának és finomságának köszönheti népszerűségét. Bármivel tölthető, amivel a hagyományos rétest szoktuk. Kerülhet belé túró, nyári szezonban, a gyümölcsök érese idején érdemes azonban a cseresznyés, meggyes, almás változatot kipróbálni.