Fűszeres almaleves fagyival – tejallergiásoknak is
A nyár nem múlhat el hűsítő gyümölcsleves nélkül. A hagyományos gyümölcslevelesek sűrítésére többnyire valamilyen tejterméket használunk. Olvasónk olyan fűszeres almaleves receptet osztott meg, amibe semmiféle tejterméket nem tett, így ezt tejallergiások is fogyaszthatják. Az almalevest citromos sorbet fagyival koronázta meg, ami szintén szintén tejmentes.
Többféle gyümölcsleves receptet megosztottam már. Volt köztük olyan is, amit főzés nélkül készíthetünk. A legjobb gyümölcslevesekből egy válogató bejegyzést is készítettem.
A fűszeres almaleves hűsítő és finom aromáját a különleges fűszereknek köszönheti. Sűrítésként vanília puding szolgál, amit a megfőtt almák levébe keverünk, így nem használunk hozzá sem tejet, sem tejszínt. Ennek köszönhetően tejallergiások és laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Fűszeres almaleves hozzávalói
- 1 kg alma,
- 4-8 evőkanál cukor,
- 2 citrom,
- 6 szegfűszeg,
- fahéj,
- csillagánizs,
- kevés vanília puding.
Elkészítése
- egy tála vizet teszek, belenyomom egy citrom levét,
- megpucolom az almát,
- kockákra vágom,
- a kockákat a citromos vízbe teszem, hogy ne barnuljon meg,
- lábasba tesszük az almát,
- felöntjük vízzel,
- hozzáadjuk a cukrot, (az alma fajtájától függően eltérő mennyiségre van szükség)
- hozzáadom a citrom vékonyan levágott sárga héját,
- belerakom egy citrom kifacsart levét,
- majd fűszereket,
- szükség esetén teszünk hozzá citrom levet is,
- amikor megfőtt az alma, hozzákeverek egy kevés vanília pudingport, hogy sűrítsem,
- tálaláskor citromos sorbet fagyit adok hozzá.
Nagyon köszönjük a receptet Kovácsné Ékes Editnek!
Jó étvágyat!