Burgonyás kőttes – finom krumplis pogácsa sajttal

Burgonyás kőttes, más neveken krumplis kőttes, dübbencs vagy kőttes krumpli pogácsa receptet kaptunk Wolf Mártától. A kelt krumplis pogácsa régi magyar étel, ami egy tartalmas leves után második fogásnak is kitűnő. De ünnepekre vagy akár meccsnézéshez is süthetjük, hisz jól csúszik rá a sör és a bor is.

burgonyás köttes

Mutattam már az élesztő nélküli krumplis pogácsa receptjét is, ez most élesztővel, vagyis kelesztéssel készül. A kőttes név minden bizonnyal kelt tészta keltes nevéből ered.

Burgonyás kőttes hozzávalói

  • 30 dkg krumpli,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 teáskanál só,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 tojás a tésztába,
  • 30 dkg finomliszt,
  • kb. 1 dl tej,
  • 2 dkg élesztő,
  • a tojás a kenéshez.

Elkészítése

  • a burgonyát puhára főztem,
  • még melegen a vajjal áttörtem,
  • kihűtöttem,
  • burgonyához hozzáadtam a lisztet, sót, tojást és a tejben felfuttatott élesztőt,
  • összegyúrtam,
  • jól kidolgoztam, 
  • letakarva 30 percig kelesztettem,
  • ne ijedjünk meg, hogy lágyabb tészta lesz,
  • kb. 1 ½-2 cm vastagra nyújtottam,
  • 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggattam,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe raktam (Kb. 30 db lesz.),
  • tetejét felvert tojással megkentem,
  • kevés, finom reszelt sajttal megszórtam,
  • további 20 percig kelesztettem,
  • előmelegített, légkeveréses sütőben, 190-200 fokon, kb. 20 percig sütöttem,
  • kívül roppanós, belül lyukacsos, puha pogi.

Nagyon köszönjük Wolf Mártának a kitűnő receptet!

Tipp: Tej helyett a burgonya főzővízével is dagasztjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük