Két sajtos, joghurtos pogácsa
A pogácsát nem lehet megunni. Rengeteg változatban, különböző összetevőkkel készülhet. Sok pogácsa receptet megosztottam már én is. Olvasómnak köszönhetően most a két sajtos, joghurtos pogácsa receptjét hoztam el, amelynek igazán különleges ízt ad a tésztába kerülő füstölt sajt.
Két sajtos, joghurtos pogácsa receptje
Hozzávalók – kb. 60-70 darabhoz
- 90 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj (esetleg margarin)
- 4 dkg friss élesztő
- 375 g natúr joghurt
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 csapott evőkanál só (vagy ízlés szerint, illetve függ a sajt ízétől is)
- 1 tojássárgája
- kb. 1,5 dl langyos tej
A rétegzéshez
7,5 dkg reszelt trappista sajt
7,5 dkg füstölt sajt
A tetejére
- 5 dkg reszelt trappista sajt
- 1 tojás
Két sajtos, joghurtos pogácsa elkészítés
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk – ez kb. 10 perc.
- Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.)
- Letakarva 30 percig pihentetjük.
- Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60×40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével.
- Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá.
- Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük.
- Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.)
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk – egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még.
- Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük.
- Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Nagyon köszönöm a receptet Kovács Valériának!
Legjobb pogácsa receptek
Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.