Madártej szelet – habos finomság receptje
Madártej szelet a kedvelt édességről, a madártejről kaphatta a nevét, aminek mint tudjuk semmi köze nincs a madarakhoz. Sok tojás kell hozzá, így olcsó süteménynek nem nevezhető, de nagyon finom, érdemes elkészíteni.
Madártej szelet receptje
Hozzávalók – 22 x 36 cm-es tepsihez
Tészta
- 8 tojás fehérje,
- 8 evőkanál porcukor,
- 8 evőkanál liszt,
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 8 tojás sárgája,
- 20 dkg cukor,
- 5 evőkanál liszt,
- 2 vaníliás cukor,
- 4 dl tej,
- 25 dkg margarin vagy vaj (vajjal egyértelműen finomabb, de azzal drágább).
Tetejére:
- 1/2 liter Hulala tejszín,
- kakaópor vagy csoki reszelék.
Elkészítése
- A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
- A sütőporral elkevert lisztet óvatosan beleforgatjuk és zsírozott lisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük. Sütési idő kb. 25 perc, de ez sütőfüggő.
- A krém hozzávalóit a margarin kivételével sűrűre főzzük és ha már csak langyos, hozzákeverjük az előzőleg habosra kikevert margarinhoz.
- Ha teljesen kihűlt, rákenjük a krémet a piskótára.
- A tejszínt jó keményre verjük és a krémre simítjuk.
- Tetéjére szórhatunk kakaóport vagy csokoládé reszeléket.
Tippek: Kinézetre is jobban hasonlít a klasszikus madártejre, ha a tejszínt nem simítjuk el a tetején, hanem evőkanállal ráhalmozzuk a tejszínt. Így rusztikus kinézetű süteményt kapunk.
Főzött krém helyett két csomag vanília pudinggal is készíthetjük, ebbe 3 evőkanál étkezési keményítőt érdemes tenni.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Pethes Juditnak!