Könnyű és finom kókuszkocka receptje
A kókuszkocka egy klasszikus sütemény. Van aki hagyományos piskótát süt és azt vonja be csokimázzal, majd kókuszreszelékkel. Az általam is ismert, mézet is tartalmazó alaptésztával készítve sokkal könnyebb és finomabb a végeredmény. De van még pár ötlet, amivel még különlegesebb és finomabb lehet.
Kókuszkocka mézes tésztával
Az az igazság, hogy ahogy minden süteménynél, a kókuszkockánál is a krémet, a mázt, a tésztára kerülő pluszt imádom leginkább. A tészta nekem csak azért kell, hogy legyen mire rátenni a lényeget. Pont úgy, mint nagy kedvencemnél, a csudijó, csupa mákos linzernél. Ezért is van, hogyha néhanapján kókuszkockát készítek, akkor egy falatnyi kockák lesznek. Így ugyan jóval több csokimázra és kókuszreszelékre van szükség, de szerintem sokkal finomabb.
Hozzávalók 22×36 cm méretű tepsihez
Tésztához:
- 20 dkg cukor,
- 5 dkg margarin,
- 1 egész tojás,
- 2 evőkanál méz,
- 30 dkg liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 2 dl tej.
Csokimázhoz:
- 20 dkg margarin
- 6 evőkanál cukor,
- 3 evőkanál kakaópor,
- 6 evőkanál tej.
Tetejére:
- kókuszreszelék
Elkészítése
- a cukrot, a margarint, az egész tojást és a mézet habosra keverjük
- a lisztben elkeverjük a sütőport,
- a lisztet a mézes masszához adjuk,
- majd 2 dl tejjel higítjuk,
- a jól elkevert masszát zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük,
- 180 °C-on megsütjük,
- a csokimázhoz a margarint felolvasztjuk,
- hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport és a tejet,
- ha kihűlt a sütemény, felkockázzuk,
- előbb a csokimázba, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.
Tippek:
- a csokimázba rumot is keverhetünk, ha csak felnőtteknek készítjük,
- a tésztába őrölt diót is keverhetünk, így még finomabb lesz.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Pethes Juditnak!