Chilis bab konzervből egyszerűen – csípős ízek kedvelőinek
A chilis bab (chili con carne) egyszerű, gyors, finom és laktató étel. Konzervből készítve különösképpen egyszerű elkészíteni. Szeretem, mert általában minden hozzávaló megtalálható a konyhámban. A konzervek egyértelműek, amikor épp akciósak, bespájzolok belőlük. Darált hús is általában van a mélyhűtőmben, így egy váratlan vendég érkezésekor sem okoz gondot, hogy mit dobjak össze. A chilis babot akár kenyérrel is fogyaszthatjuk, de főtt tésztával, rizzsel is kitűnő. Így készül a chilis bab konzervből.
Nem túl sok mindent szoktam konverzből készíteni. Ha jól belegondolok a chilis babon kívül csak egyetlen dolgot, a csicseriborsó krémet.
Chilis bab konzervből receptje
„A chili con carne (más néven chilli con carne vagy chile con carne , és chilire vagy chilire rövidítve ; spanyol kiejtése: [ˈtʃili kon ˈkaɾne] ), jelentése ” chili hússal”, egy fűszeres pörkölt , amely chili paprikát tartalmaz (néha chilipor , hús (általában marhahús ), paradicsom és gyakran bab. Az egyéb fűszerek közé tartozhat a fokhagyma, a hagyma és a kömény. Az étel Észak- Mexikóból vagy Dél – Texasból származik.
A földrajzi és személyes ízlések különböző típusú húsokat és egyéb összetevőket foglalnak magukban. A receptek vitákat váltanak ki a rajongók körében, akik közül néhányan ragaszkodnak ahhoz, hogy a chili szó csak az alapételre vonatkozik, bab és paradicsom nélkül.” – írja a wikipédia.
Hozzávalók
- 500 g darált sertéshús,
- 2 evőkanál olívaolaj, étolaj vagy zsír
- 1 db nagyobb méretű vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 500 ml paradicsomlé,
- 1 db csemegekukorica konzerv,
- 2 db vörösbab konzerv,
- só,
- fekete bors ,
- fűszerpaprika,
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- további fűszerek ízlés szerint (pl. fahéj, majoranna, oregánó, petrezselyem, cayenne bors, worcestershire-szósz)
Chilis bab elkészítése
- Az apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon elkezdjük párolni,
- ha üveges, rádobjuk a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát,
- kb. fél perc múlva hozzáadjuk a darált húst,
- folyamatos kevergetés mellett pirítjuk,
- pár perc után ízlés szerint befűszerezzük,
- ha a hús megfőtt, ráöntjük a konzerv babot és kukoricát, aminek előzőleg leöntöttük a levét,
- felöntjük annyi paradicsomlével, hogy éppen ellepje az ételt,
- tovább főzzük kb. 10 percig,
- közben még erősíthetjük a csípős ízt cayenne borssal, további csípős krémmel,
- azonnal fogyasztható.
Akár kenyérrel is fogyaszthatjuk, de főtt tésztával, rizzsel is kitűnő.
Jó étvágyat!