Chilis bab konzervből egyszerűen

A chilis bab (chili con carne) egyszerű, gyors, finom és laktató étel. Konzervből készítve különösképpen. Szeretem, mert általában minden hozzávaló megtalálható a konyhámban. A konzervek egyértelműek, amikor épp akciósak, bespájzolok belőlük. Darált hús is általában van a mélyhűtőmben, így egy váratlan vendég érkezésekor sem okoz gondot, hogy mit dobjak össze. Akár kenyérrel is fogyaszthatjuk, de főtt tésztával, rizzsel is kitűnő. Így készül a chilis bab konzervből.

chilis bab konzervből

Nem túl sok mindent szoktam konverzből készíteni. Ha jól belegondolok a chilis babon kívül csak egyetlen dolgot, a csicseriborsó krémet.

Chilis bab konzervből receptje

A chili con carne (más néven chilli con carne vagy chile con carne , és chilire vagy chilire rövidítve ; spanyol kiejtése: [ˈtʃili kon ˈkaɾne] ), jelentése ” chili hússal”, egy fűszeres pörkölt , amely chili paprikát tartalmaz (néha chilipor , hús (általában marhahús ), paradicsom és gyakran bab.  Az egyéb fűszerek közé tartozhat a fokhagyma, a hagyma és a kömény. Az étel Észak- Mexikóból vagy Dél – Texasból származik.

A földrajzi és személyes ízlések különböző típusú húsokat és egyéb összetevőket foglalnak magukban. A receptek vitákat váltanak ki a rajongók körében, akik közül néhányan ragaszkodnak ahhoz, hogy a chili szó csak az alapételre vonatkozik, bab és paradicsom nélkül. – írja a wikipédia.

Hozzávalói

  • 500 g darált sertéshús,
  • 2 evőkanál olívaolaj, étolaj vagy zsír
  • 1 db nagyobb méretű vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 500 ml paradicsomlé,
  • 1 db csemegekukorica konzerv,
  • 2 db vörösbab konzerv,
  • só,
  • fekete bors ,
  • fűszerpaprika,
  • 1 teáskanál csípős paprikakrém
  • további fűszerek ízlés szerint (pl. fahéj, majoranna, oregánó, petrezselyem, cayenne bors, worcestershire-szósz)

Elkészítése

  • Az apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon elkezdjük párolni,
  • ha üveges, rádobjuk a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát,
  • kb. fél perc múlva hozzáadjuk a darált húst,
  • folyamatos kevergetés mellett pirítjuk,
  • pár perc után ízlés szerint befűszerezzük,
  • ha a hús megfőtt, ráöntjük a konzerv babot és kukoricát, aminek előzőleg leöntöttük a levét,
  • felöntjük annyi paradicsomlével, hogy éppen ellepje az ételt,
  • tovább főzzük kb. 10 percig,
  • közben még erősíthetjük a csípős ízt cayenne borssal, további csípős krémmel,
  • azonnal fogyasztható.

Akár kenyérrel is fogyaszthatjuk, de főtt tésztával, rizzsel is kitűnő.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 1 =