Túróval töltött csöröge receptje

Túróval töltött csöröge méltó befejezése lehet a farsangi fánk időszaknak. A fotóját megnézve és a receptet olvasva rögtön kívánós lettem. Még szerencse, hogy nincs itthon túró, így legalább nem kezdek hozzá csöröge sütéshez egy kiadós vacsora után.

Túróval töltött csöröge

„Még tart a farsang időszaka….gyorsan ajánlok még egy finom fánk receptet 😇 Nem az én érdemem a recept, csupán rátaláltam és elsőre beleszerettem 😃
Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire finom, feltétlenül készítsétek el!
Frissen kisülve ropogós a tésztája, mint a csörögének, az édes túrótöltelék ezen emel még egy jó nagyot, ellenálhatatlan!” – ajánlotta Illésn Nagy Mária

Túróval töltött csöröge

Hozzávalók: (Kb. 40 darab lesz belőle)

Tésztához:

  • 50 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 1 mokkáskanál só,
  • diónyi zsír,
  • 2 dl szénsavas víz (szódavíz)

Töltelék:

  • 1 kg túró,
  • 4 tojás,
  • 15 dkg kristálycukor,
  • 2 tasak vaníliás cukor,
  • csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő vagy 1 evőkanál búzadara (ha folyós állagú a töltelék, csak akkor kell bele),
  • ízlés szerint mazsola.

Sütéshez: étolaj

Tálaláshoz: porcukor

Elkészítése

  • A gyúródeszkára halmozzuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat, szórjuk a sót.
  • Elkezdjük összedolgozni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a szénsavas vizet. Akkor jó a tészta állaga, ha már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.
  • 5 részre osztjuk, gömbölyítjük, liszttel meghintjük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
  • Amíg pihen a tészta összekeverjük a túrótölteléket.
  • Ezután egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat, késfok vastagságúra, egyik felére kb. 6 adag tölteléket halmozunk, majd ráhajtjuk a másik tésztafelet.
  • Tenyerünk élével lenyomogatjuk, elválasztjuk a túróhalmokat egymástól majd derelyevágó segítségével szögletes részekre vágjuk, osztjuk.

  • A leeső széleket tegyük félre, a végén az összesből lesz egy 6. gombócunk 😉.
  • Forrósítsunk olajat, kb. 2 ujjnyi magasságú elég.
  • Ha közepesen forró, óvatosan a töltött csörögék széleit felemelve tegyük az olajba, süssük mindkét oldalát aranybarna színűre.
  • Szedjük ki papírkéztörlőre.

Porcukorral megszórva kínáljuk, langyosan, hidegen egyaránt ízletes, nagyon finom.
Jó sütögetést kívánok! 🙂
Forrás: http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/turos-csoeroege

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük