Juhtúrós puliszka, ahogy Erdélyben készítik

Ami puliszka Erdélyben, az polenta az olaszoknál és a világ jónéhány táján. A sok főzős tévéműsornak köszönhetően igen kedvelt lett a hangzatos nevű polenta és sokan nem is tudják, hogy azonos az erdélyiek hagyományos étkével. A juhtúrós puliszka egy ősi magyar étel, melynek eredete a paraszti konyhába nyúlik vissza. Egyszerű, de ízletes fogás, melynek alapja a kukoricadara, a juhtúró és a pirított szalonna. A juhtúrós puliszka nem csak finom, de laktató is, így ideális választás ebédre vagy vacsorára. Erdélyben élő olvasónk mesélt arról, hogy készül az igazi autentikus juhtúrós puliszka.

Juhtúrós puliszka

Juhtúrós puliszka készítése, ahogy Erdélyben csinálják

Fogadd szeretettel Úry Erzsébet receptjét!

„Ha kapsz finom sós juhtúrót és szereted is, akkor ennél gyorsabb ebéd vagy vacsora nincs is.
Tudom, hogy sokan nem szeretik a juhtúrót, mert „büdös”. Pedig csak juhszagú.😂

Soha nem készítettem édes málét, de ettem gyerekkoromban. Én puliszkát csak sósan főzök, paprikások, pörköltek mellé, vagy rétegesen lerakva juhtúróval.

Sós vízben megfőzöm a kukoricadarát (kb. 3 csésze vízhez 1 csésze dara), ugyanúgy mint a tejbegrízt, jó sűrűre. Kb. ugyanannyi idő kell a kukoricadara megfőzéséhez, mint a búzadarához. Forrásban levő vízbe öntöm bele a kukoricadarát. Közben folyamatosan, gyorsan kavarom kézi habverővel, hogy ne legyen csomós. Ha már kezd sűrűsödni, veszem a fakanalat és azzal kavarom tovább.

Egy tűzálló tálat kikenek zsírral, (lehet olaj is). Beleteszem a puliszka 1/3-át, rá egy réteg sós juhtúrót, újra puliszka, túró, stb. A tetejére is morzsolok túrót és szórok rá füstölt szalonna kockákat. Megy a sütőbe, amíg jól megolvad a túró és megpörkölődik a szalonna.😊👍Sok helyen eszik ezt Erdélyben a salátaleves mellé, én inkább külön😊.

Juhtúrós puliszka receptje

Hozzávalók

  • 1 liter víz,
  • 250 g kukoricadara,
  • 400 g juhtúró,
  • 200 g füstölt szalonna,
  • 1 teáskanál só,
  • 2 evőkanál tejföl (opcionális)

Juhtúrós puliszka elkészítése

  • Forraljuk fel a vizet sóval.
  • Lassan öntsük hozzá a kukoricadarát, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon.
  • Kis lángon főzzük a puliszkát kb. 20 percig, amíg megpuhul és besűrűsödik.
  • Közben pirítsuk meg a szalonnát apró kockákra vágva.
  • A juhtúrót morzsoljuk össze egy tálban.
  • Ha a puliszka elkészült, keverjük össze a juhtúróval.
  • Tálaláskor öntsünk a puliszka tetejére pirított szalonnát és tejfölt (opcionális).

Tippek:

  • Még finomabb lesz a puliszka, ha ahogy Erzsébet is írta fent, sütőben megsütjük, hogy jól összeérjenek az ízek.
  • A juhtúrós puliszkát ízlés szerint fűszerezhetjük friss petrezselyemmel, borssal vagy paprikával.
  • A szalonna helyett kolbászt is használhatunk.
  • A juhtúrós puliszkát melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

Nagyon köszönjük a receptet Úry Erzsébetnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. László Bakos szerint:

    A háború alatt rengeteg puliszkát ettem…. De édeset is ( szilvalekvárral), meg a meleg puliszkát hideg tejjel… Mindegyik jó volt . meg éhesek is voltunk főleg. Azóta is szeretem, nagyon ritkán csinálok (főleg amóta a boltokban lehet kapni a darát, lisztet…). Sósban kedvencem volt a pirított hagymás…, szalonnakockás…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük