Katalin szelet – húsvétra is kitűnő választás

Katalin szelet nevű süteményről még sosem hallottam. Olvasónknál ez családi recept, valahogy a mi családunkba, rokonságunkba nem jutott el.

katalin szelet

Katalin szelet receptje – közepes méretű tepsihez

Egy igazi húsvéti, nagyon finom süteményt hoztam.
Családi recept alapján készítem…sokak kedvence 😋” – ajánlotta Illésné Nagy Mária

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 15 dkg zsír,
  • 15 dkg porcukor,
  • 4 tojás sárgája,
  • 1 csomag sütőpor,
  • annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta.

Krémhez

  • 2 dl tej,
  • 10 dkg vaj,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2 evőkanál barack lekvár,
  • 2 evőkanál natúr kakaópor,
  • rum vagy rumaroma ízlés szerint, el is maradhat.

Tetejére

  • 4 tojás fehérje,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1 teáskanál citromlé,
  • kb. 5 dkg étcsokoládé

Katalin szelet elkészítése

  • összeállítjuk a tésztát gyors mozdulatokkal, (mert olvad a zsír),
  • majd 3 részre osztjuk,
  • egyesével kinyújtjuk és a zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalán megsütjük,
  • ezt még kétszer megismételjük,
  • hűlni hagyjuk a lapokat.
  • a töltelékhez az egyik kihűlt lapot gyúródeszkára tesszük és sodrófával többször átgurítva rajta, összetörjük morzsás állagúra,
  • beleseperjük egy tálba és meglocsoljuk 2 dl tejjel.
  • amíg ázik, 10 dkg vajat, 15 dkg porcukorral habosra keverünk,
  • majd hozzákeverjük a megázott tésztát, 2 evőkanál barack lekvárt, 2 evőkanál natúr kakaóport,
  • jól összeforgatjuk,
  • adhatunk hozzá rumot vagy rumaromát, ízlés szerint,
  • az egyik lapot egy tálcára fektetjük (én még meglocsoltam kevés rummal), ráhalmozzuk a tölteléket,
  • elsimítjuk rajta, ráfektetjük a másik lapot,
  • a tetejéhez forró gőz fölött felverjük a 4 tojás fehérjét 20 dkg kristálycukorral, 1 teáskanál citromlével jó keményre, fényesre,
  • ezután rákenjük a sütemény tetejére,
  • kb. 5 dkg étcsokoládét reszelünk a tetejére.

Addig kell(!) türelmesnek lenni, amíg megkeményedik, megszárad a tojáshab a tetején, ez idő alatt megpuhulnak a lapok is. Ha már ropogósra szárad a hab, szeletelhető.

Jó sütögetést kívánok!
Áldott húsvéti ünnepeket kívánok mindnyájatoknak!

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Tolnai Ernőné szerint:

    A segítséged kérném. A balkonada hu oldalán a recepteket keresem. nem látom a felső zöld sávot és a jobb oldalán a keresési jelet sem.

    • Nagy Jucó szerint:

      Mellékelek egy képernyőképet remélem így enni fog.
      1. számnál lévő jelet keresd.
      Lenyílik a 2. ablak, ahova be tudod írni, hogy mit keresel. én pl. a kiflit írtam be.
      3. Megnyomod a keresés gombot.

      keresés

      Sok sikert kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük