Házi foszlós sós kifli receptje
Egyre többen sütik saját maguk otthon a kenyeret vagy a péksüteményeket. A házi foszlós sós kifli szuper választás, ha friss péksüteménnyel kényeztetnénk a családot. Egyszerű recept alapján nagyon gyorsan készül, a végeredmény pedig nagyon finom. A család minden tagját leveszi a lábáról.
A félhold alakúra formázott kifli a mai napig az egyik legkedveltebb pékáru. A kifli szó német eredetű, Ausztrián át került a magyar nyelvbe, és a Kipfel (Kipferl) szóból vagy annak tájnyelvi változatából, a Kiflből származhat.
Maga a kifli is Ausztriából származik és feltehetően már a 13. században sütötték először a lisztből, vízből és élesztőből készülő péksüteményt. Egy 1227-ben íródott vers említést tesz arról, hogy VI. Lipót osztrák herceg részére bécsi pékek karácsonyra kiflit készítettek.
Házi foszlós sós kifli receptje
Baráth Rozáliától kaptuk a receptet. „Eddigi legtökéletesebb „tejes” kiflit sütöttem ma. Nagyon egyszerű és nagyon finom.
Hozzávalók – 16 kiflihez
- 70 dkg finom liszt,
- 5 dkg élesztő,
- 5 dkg olvasztott margarin,
- 2 teáskanál só,
- 2 teáskanál cukor,
- 5 dl langyos tej,
- olvasztott margarin a kenéshez,
- tej a kenéshez
- durva só, szezámmag vagy búzakorpa a tetejére.
Házi foszlós sós kifli elkészítése
- a tej felében cukorral megfuttatom az élesztőt,
- a másik fele tejbe beleteszem a margarint,
- a liszthez adom a sót,
- először az élesztős tejet öntöm a liszthez,
- majd a margarinos tejet,
- 10-15 percig dagasztom, míg elválik a tészta a táltól,
- letakarom,
- duplájára kelesztem,
- 2 cipót gyúrok belőle,
- majd fél cm vastagra nyújtom,
- megkenem a tésztát olvasztott margarinnal,
- 8 cikkre vágom,
- feltekerem,
- addig hagyom pihenni, míg nem nőnek meg szinte duplájára,
- tejjel megkenem a tetejét,
- megszórom sóval, szezámmaggal vagy búzakorpával,
- 10 perc alatt előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd 15 perc alatt megsütöm,
- mikor megsült, bekenem a tetejét tejjel,
- ruhával letakarva hagyom kihűlni.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Baráth Rozáliának!
További sós kifli receptek
Vajas, sós kifli köménymaggal otthon is elkészíthető. Már a sütés alatt kellemes illat tölti meg a konyhát.
A köménymagos kifli elkészítése szinte gyerekjáték, kevés egyszerűbben elkészíthető sós sütemény létezik. Gyorsnak csak azért nem nevezhető, mert az összeállított tésztát keleszteni kell. Az olvasói bevált recept talán a te gyerekkorod, a nagymama kiflijének „elveszett” ízét is visszahozza.