Thai csirkés rákleves (Tom yum gung)
Thai csirkés rákleves készült olvasónknál. A tengeri herkentyűkhöz nem szokott magyar konyha fanoknak kicsit furcsa lehet, de szerintem érdemes megismerkedni a keleti gasztronómia ízeivel is. Ehhez kitűnő alap ez a csirkehúst is tartalmazó egyszerűen elkészíthető leves.
Illésné Nagy Mária ajánlása: „Ez a leves mindenképpen telitalálat, ha valaki szereti az egzotikus thai konyhát, az erőteljes fűszereket, pikáns ízeket.
Érdemes elkészíteni, ráadásul nem bonyolult…de tényleg!”
Thai csirkés rákleves hozzávalói
- kb. 50 dkg csirkemellfilé,
- 1/2 Maggi tyúkhúsleves kocka,
- 40 dkg-os konzerv kókusztej,
- diónyi friss gyömbér,
- kis darab citromhéj (kb. 10 cm-es),
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál összetört vagy darált koriandermag,
- 2-3 chilipaprika (Jalapeno is lehet),
- 2 evőkanál halszósz vagy 1/2 halászlé kocka,
- 1-2 teáskanál nádcukor (ízlés szerint),
- fél teáskanál só, ill.ízlés szerint,
- főtt rák (nálam garnéla, fagyasztott, konyhakész),
- fél citrom leve,
- tálaláshoz, petrezselyemzöld vagy korianderzöld,
- újhagyma zöld szára (1-2 elég hozzá).
Elkészítése
- a csirkemellfiléket annyi vízben tesszük fel főni, hogy bőven ellepje,
- a húsleves kockát hozzáadjuk,
- lassan főzzük, amíg megpuhul,
- kiemeljük a főzővízből, vékony szeletekre vágjuk,
- visszatesszük a lébe,
- hozzáöntjük a kókusztejet,
- előkészítjük a fűszereket: a citromhéjat vékony csíkokra vágjuk,
- a gyömbért felaprítjuk,
- a fokhagymát áttörjük,
- a koriandert mozsárban összetörjük – én ledaráltam -,
- a chilit felkarikázzuk,
- kimérjük a cukrot, sót,
- halászlékockát elfelezzük,
- mindent a leveshez adunk,
- lefedve 15 percig lassú tűzön főzzük,
- közvetlenül tálalás előtt hozzáadjuk a rákot,
- a frissen facsart citromlevet,
- pár percig főzzük (kóstoljunk!),
- tányérokba szedjük,
- petrezselyemzölddel vagy korianderzölddel és vékony karikákra vágott újhagyma zöldjével megszórjuk.
Jó forrón kínáljuk – nagyon, nagyon…finom!
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!