Category: Egészséges életmód

csipkebogyó

Ősszel termő bogyók – ehetők és mérgezőek

Az őszi kirándulások alkalmával az erdőt, mezők járva sokszor bukkanunk színesen hívógató bogyókra a bokrokon. Az ősszel termő bogyók azontúl, hogy színpompásak, többnyire finom csemegék is. Többségük igazi vitaminbomba, de legyünk óvatosak a kóstolgatásnál,...

gluténmentes máktorta, mákos ételek receptje

Gluténmentes máktorta receptje

Gluténmentes máktorta volt az idei születésnapi tortám. Nem feltétlenül a gluténmentessége miatt, sokkal inkább azért, mert gyerekjáték elkészíteni, rendkívül finom és nagyon jól variálható. A tetejére díszítésként ízlésünk szerint csokidarát, tojáshabot, csokiöntetet, marcipánt vagy...

levendula limonádé pohárban

Tippek és receptek a levendula felhasználásához

Országszerte megkezdődtek a levendula szüretek, de egyre több kis kertben is nagyobb mennyiségű levendula terem, amit érdemes hasznosítani. A levendula a népszerűségét a díszítőértékén túl a sokoldalú felhasználhatóságának is köszönheti. Gyógy-, és fűszernövényként is...

Fermentálással tartósított fejes káposzta és cékla

Fermentálás: a természetes tartósítás és savanyítás erjesztéssel

A fermentálás szó az utóbbi években lett divatos, de az erjesztési technikát, amivel készülnek a fermentált zöldségek már évszázadokkal ezelőtt is használták. A fermentálással (erjesztéssel) előállított savanyúságok roppanósak, finomak, és egészségesebbek is azáltal, hogy...

gyógyít a levendula

Aromaterápia – Illóolajok hatásai és felhasználásuk

Az aromaterápia, azaz az illóolajok gyógyító célú alkalmazása egyidős az emberiség történetével. Az illóolajok idegrendszerünkre és érzelmeinkre kifejtett hatásairól a sikeres légyottokról és szerelmi csábításokról szóló írások tanúskodnak. Érdemes megismerni az illóolajok hatásait és...