Tehéntúrós gombóc receptje
Egy finom leves után nagyon jó desszert lehet egy finom gombóc. Tapasztalatom szerint a felnőttek és a gyerekek egyaránt szeretik. Már is itt a tehéntúrós gombóc receptje.
A gombóc a hagyományos magyar konyha jellegzetes édes tésztaétele. Többnyire magas keményítő tartalmú, héjában főtt áttört krumpliból készül, liszttel gyúrva. A szabályos négyzetekre vágott tészta közepére pedig szilvát, barackot, kakaót vagy lekvárt tesznek. A gombócokat vízben kifőzve, pirított zsemlemorzsába vagy mákba hengergetve szokás tálalni. A túrós gombóc nem krumpliból készül.
Tehéntúrós gombóc receptje
Hozzávalói
- 0,5 kg tehéntúró,
- 3 kanál búzadara (gríz),
- 1-2 tojás,
- zsemlemorzsa (prézli),
- só,
- cukor,
- olaj.
Elkészítése
- a túrót összenyomkodjuk,
- majd összekeverjük a grízzel és a tojássárgájával,
- addig keverjük, míg összeáll,
- a túrók különböző minőségűek, ezért, ha az állag megkívánja, adjunk még hozzá grízt,
- a tojás feherjét habbá verjük,
- lassan belekavarjuk a túrós masszába, ettől puhább lesz,
- lehet úgy is, hogy a tojást egészbe adjuk hozzá, nem verjük fel külön a fehérjét, de akkor nem lesz olyan laza az állaga,
- vizet forralunk kevés sóval,
- közben egy kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát (prézli),
- mikor forr, kézzel kis gombócokat formálunk és a vízbe tesszük,
- addig főzzük, míg feljön a tetejére,
- kiszedjük és az olajon pirított prézlibe forgatjuk,
- megszórjuk porcukorral.
Tálalhatjuk édes tejföllel vagy finom házi lekvárral.