Szőregi rózsa és Rózsaünnep videón

Sok éves hagyomány szakad meg azzal, hogy a COVID19 koronava vírus miatt augusztus 15-ig nem lehet nagyobb rendezvényeket, fesztiválokat tartani. A híres szőregi rózsa termesztői az idén nem tudják megtartani a hagyományos Rózsaünnepet júniusban. Ez pedig nem egy olyan rendezvény, ami hónapokkal később is megtartható, hisz a rószák most nyílnak, nem szeeptemberben. Kárpótlásul hoztam két videót az előző évekből. Ilyen a szőregi rózsa és Rózsaünnep videón!

Rózsaünnep videón

A szőregi rózsát, elismerve kiemelkedő értékét, 2020 tavaszán felvették a Hungarikumok közé. Az elbíráló bizottság az alábbiakkal indokolta a kitüntető cím elnyerését:

Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente több millió rózsatő nevelkedik. A szőregi rózsatő fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa, a sziromlevelek színjátékának intenzitása miatt egyedülálló minőséget képvisel. A Közép-Európában egyedülálló földrajzi és környezeti adottságokhoz közel másfél évszázados hagyomány, tapasztalat és szakmai tudás társul. A Tisza-Maros szögében kialakuló kedvező talaj és éghajlati viszonyok közt a XIX. században alakult ki a kertészeti kultúra. A kertészek kezdetben dohánytermesztők, majd dísznövény és gyümölcsfakertészek voltak. Az első rózsakertet Pillich Kálmán hozta létre 1871-ben. Ezt követően rohamosan terjedt a rózsatermesztés először az újszegedi kertészek körében, majd az ott tanuló és szőregi származású, és önállósodó vagy oda kiköltöző kertészek között. Az első szőregi kertész az Újszegedről 1901-ben kiköltöző Kovács Márton (1877-1956), a későbbi (1922-1929) községi bíró volt. A termelés fejlődése töretlen a XX. század elején, amit az 1921-es földreformkor kiosztott 200-400 négyszögöles kertek segítenek. Ekkor alapozódik meg az a minőségi termelés ami a területen ma is folyó, évi 4-4,5 millió rózsatövet eredményez. A szőregi rózsatő 2012-ben megkapta az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzést is.

De videókat ígértem, hát nézzük is.

Szőregi rózsa videón

A végtelen szőregi rózsaföldeken járva készítettem fotókat és abból állítottam össze egy videót.

https://youtu.be/yNMfHInamXU

Rózsaünnep videón

A két napos Rózsaünnep legnépszerűbb és leglátványosabb programja a felvonulás, ahol különböző, rózsákkal feldíszített járgányokon teszik meg a 6 kilométeres távot a település főbb utcáin keresztül.

https://youtu.be/3yXodIhHyJk

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük