Szilvás gombóc mákkal receptje

Szilvás gombóc mákkal, na ilyet se hallottam még eddig. Pedig milyen jól néz ki és amiben gyümölcs is és mák is van az csak jó lehet. A szilvához egyébként is nagyon jól illik a mák. Ezt ki kell  próbálni!

szilvás gombóc mákkal

Szilvás gombóc mákkal receptje

Illésné Nagy Mária ajánló sorai:

„Az alapreceptje majdnem ugyanaz mint a Jucó gombócáé, de nálam a zsír és a búzadara mennyisége más… én erre esküszöm!
Szilvás gombócot készítettem, de megmutatom a sárgabarackosat is: pirított zsemlemorzsában és mákos kéregben. Sokan ismerik a darált mákba forgatottat és sokan még nem is hallottak róla. Érdemes kipróbálni akár barackkal, akár szilvával töltve. Hihetetlenül finom! 

A recept nagyon régi, egy kedves szomszéd nénitől, Kató nénitől tanultam az elkészítését.
Sajnos ő már nincs közöttünk, de a receptje remélem örök emléket állít neki.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya,
  • 2 félmarék búzadara,
  • 1 félmarék zsír,
  • 2 felvert egész tojás,
  • csipet só,
  • annyi liszt, hogy összeálljon, de lágy tésztát kapjunk, ez kb. 20 dkg,
  • magozott szilva, felezve,
  • fahéjjal elkevert nádcukor,
  • a hempergetéshez: pirított zsemlemorzsa vagy mák

Szilvás gombóc mákkal elkészítése

A burgonyát, megfőzzük, átnyomjuk burgonyanyomón, langyosra hűtjük. A hozzávalókkal összeállítjuk. Nem szoktam kinyújtani, mert feleslegesen sok lisztet vesz fel, ezért adagokat veszek ki belőle, közepébe fél szilvát teszek, elötte fahéjjal kevert nádcukorba mártom, összegömbölyítem a tésztát.
Vizet forralok, egy nagy csipet sóval és főzni kezdem a gombócokat. Több adagban készítem, ha feljön a víz tetejére még főzöm, érdemes egyet kivenni, elvágni és ellenőrizni, hogy megfőtt – e.
Pici olajon zsemlemorzsát pirítok és a kifőtt gombócokat beleforgatom.

Forrón tálalom, fahéjjal elkevert porcukrot kínálok mellé.

Nagyon, nagyon finom…hála a netnek már sokan ismerik .Ebből a tésztából nudlit is készíthetünk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: szilvabefőttel vagy fagyasztott szilvával is elkészíthető a recept/barackkal, bármilyen lekvárral…stb.

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük