Szegedi cipó – szegedi vágott cipó receptje
A szegedi cipó vagy szegedi vágott cipó egy egyszerű és gyors péksütemény. A kétféle liszt és a további alapanyagok felhasználásával kitűnő szendvicsekhez való cipócskák készíthetők.

Szegedi cipó – szegedi vágott cipó receptje
Hozzávalók – 4 cipóhoz
- 300 g finomliszt,
 - 200 g rétesliszt,
 - 2 dl tej,
 - 4 kanál étolaj,
 - 1 csomag porélesztő,
 - 1 kávéskanál só,
 - 1 kanál tejföl.
 

Elkészítése
- A liszteket összekeverjük az élesztővel, megsózzuk.
 - A közepébe egy lyukat készítünk, amibe először beleöntötjük az olajat, majd a tejet, végül a tejfölt is.
 - Alaposan összedolgozzuk. Kézzel is dagasztahtjuk vagy géppel is csinálhatjuk.
 - Fél órán át konyharuha alatt kelesztetjük.
 - Újra összedagasztjuk, és ismét fél órát kelesztjük.
 - A tésztát négy felé osztotjuk, és mindegyikből kisebb cipókat formálunk.
 - Nyújtófa nélkül, ököllel kilapogatjuk a tésztákat, majd mint a leveles tésztát, felhajtogatjuk: fentről, alulról, majd mindkét oldalról.
 - Újra kilapjuk ököllel.
 - A két szemben lévő oldalon lévő tésztát ismét felhajtottam.
 - Megfordítottam a tésztát, hogy a hajtogatott felület kerüljön alulra.
 - Mind a négy golyóból egyenként cipócskákat formáltam.
 - Kilisztezett tepsire raktam a cipókat, majd minden cipót a tetején két helyen bevágtam.
 - Vízzel megspricceltem, majd előmelegített sütőbe tettem.
 - A sütő aljára egy kisebb, vízzel teli edényt tettem.
 - Amikor a cipócskák aranybarnára sültek, még egyszer megspricceltem őket.
 
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Wolf Mártának!
