Szalonnás sütőtök krémleves

Ősszel és télen különösen jól esik egy finom forró leves. A szalonnás sütőtök-krémleves nem csak finom, de igen tartalmas is. Már mutatom is az egyszerű receptet.

Szalonnás sütőtök-krémleves

Szalonnás sütőtök-krémleves

Illésné Nagy Mária: „Őszi finomság: melengető színű, mennyei ízű…
Fiaim is megették, (sőt, ízlett nekik! 😋 ) pedig a sült tököt nem szeretik…Igaz, ebbe a levesbe főtt formába kerül, így az íze sem lesz erőteljes, tolakodó. Jó szívvel ajánlom!”

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • 2,5 dkg vaj,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 8 dkg füstölt szalonna (mangalica),
  • kb. 1 kg sütőtök, megtisztítva,
  • 1 liter csirkealaplé (Maggi kockából is jó),
  • 1 dl tejszín,
  • só,
  • őrölt fekete bors,
  • pirított tökmag,
  • tökmagolaj (pirított tökmagból)

Szalonnás sütőtök-krémleves elkészítése

  • egy nagyobb, mély edényben olvasszuk össze az olajat és a vajat,
  • hagymát vágjuk kisebb kockákra,
  • fonnyasszuk meg – kicsit meg is pirulhat,
  • jót tesz az ízének – egy csipet sót tegyünk hozzá,
  • adjuk hozzá a kockákra vágott füstölt szalonnát és olvasszuk zsírjára,
  • a sütőtököt daraboljuk fel nagyobb kockákra és tegyük az edénybe,
  • keverjük át, öntsük fel a csirkealaplével,
  • fedjük le, főzzük puhára,
  • botmixerrel pürésítsük,
  • öntsük hozzá a tejszínt,
  • sóval, borssal fűszerezzük,
  • kóstoljunk, – én tettem hozzá 1 evőkanálnyi mézet, mert nem volt elég édes ízű – forraljuk fel,
  • miközben hűl még sűrűsödni fog.

Tálaláskor jól forrósítsuk fel, kínáljunk hozzá pirított tökmagot és tökmagolajat.
Nagyon finom ízvilágú, selymesen lágy, krémes állagú leves.
Jó étvágyat kívánok hozzá!🥣🥄

További olvasói vélemények

Horváth Adri: „Nagyon finom az édes variáció is, a narancs, a fahéj teljesen elvarázsolják a tököt.”

Bükvics Csalló Diána: „Sose szerettem, csak mióta én is megpróbáltam itthon. Kis gyömberrel, tökmagpasztával bolondítja. Néha sárgarépát is teszek hozzá. Utoljára porcukrot karamellizáltam, azon pirítottam meg a tökmagot. Már imádom❤️”

Nagyon köszönöm a receptet és a kiegészítéseket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük