Szalonnás sütőtök krémleves
Ősszel és télen különösen jól esik egy finom forró leves. A szalonnás sütőtök-krémleves nem csak finom, de igen tartalmas is. Már mutatom is az egyszerű receptet.
Szalonnás sütőtök-krémleves
Illésné Nagy Mária: „Őszi finomság: melengető színű, mennyei ízű…
Fiaim is megették, (sőt, ízlett nekik! 😋 ) pedig a sült tököt nem szeretik…Igaz, ebbe a levesbe főtt formába kerül, így az íze sem lesz erőteljes, tolakodó. Jó szívvel ajánlom!”
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 2,5 dkg vaj,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 8 dkg füstölt szalonna (mangalica),
- kb. 1 kg sütőtök, megtisztítva,
- 1 liter csirkealaplé (Maggi kockából is jó),
- 1 dl tejszín,
- só,
- őrölt fekete bors,
- pirított tökmag,
- tökmagolaj (pirított tökmagból)
Szalonnás sütőtök-krémleves elkészítése
- egy nagyobb, mély edényben olvasszuk össze az olajat és a vajat,
- hagymát vágjuk kisebb kockákra,
- fonnyasszuk meg – kicsit meg is pirulhat,
- jót tesz az ízének – egy csipet sót tegyünk hozzá,
- adjuk hozzá a kockákra vágott füstölt szalonnát és olvasszuk zsírjára,
- a sütőtököt daraboljuk fel nagyobb kockákra és tegyük az edénybe,
- keverjük át, öntsük fel a csirkealaplével,
- fedjük le, főzzük puhára,
- botmixerrel pürésítsük,
- öntsük hozzá a tejszínt,
- sóval, borssal fűszerezzük,
- kóstoljunk, – én tettem hozzá 1 evőkanálnyi mézet, mert nem volt elég édes ízű – forraljuk fel,
- miközben hűl még sűrűsödni fog.
Tálaláskor jól forrósítsuk fel, kínáljunk hozzá pirított tökmagot és tökmagolajat.
Nagyon finom ízvilágú, selymesen lágy, krémes állagú leves.
Jó étvágyat kívánok hozzá!🥣🥄
További olvasói vélemények
Horváth Adri: „Nagyon finom az édes variáció is, a narancs, a fahéj teljesen elvarázsolják a tököt.”
Bükvics Csalló Diána: „Sose szerettem, csak mióta én is megpróbáltam itthon. Kis gyömberrel, tökmagpasztával bolondítja. Néha sárgarépát is teszek hozzá. Utoljára porcukrot karamellizáltam, azon pirítottam meg a tökmagot. Már imádom❤️”
Nagyon köszönöm a receptet és a kiegészítéseket!