Retró kókuszos csiga receptje
A kókuszos csiga vagy pontosabban kókuszkrémes csiga igazi klasszikus magyar sütemény. A hosszan elálló édességet már nagyanyáink is szívesen készítették, ha hozzájutottak a kókuszreszelékhez. Gyerekkoromban nálunk is gyakran került az asztalra. Most hogy olvasónk eszembe juttatta, és elárulta a receptet, kedvet kaptam az elkészítéséhez.
Retró kókuszos csiga receptje
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 teáskanál cukor
- 0,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 4 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 4 db tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
Szóráshoz:
- porcukor
Kókuszos csiga elkészítése
- Kevés langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt,
- hagyjuk, hogy felfusson.
- a lisztet a margarinnal és a tojássárgákkal jól összedolgozzuk,
- majd hozzáadjuk a cukros tejben felfuttattott élesztőt,
- rugalmas tésztává dolgozzuk (ha szükséges, akkor egy kevés tejet adunk hozzá).
- két cipót formázunk a tésztából,
- letakarva kb. fél órát pihentetjük,
- közben elkészítjük a tölteléket.
- a tojásfehérjéket vízgőz fölött a cukorral kemény habbá verjük,
- a vízgőzről levéve hozzákeverjük a 20 dkg kókuszreszeléket,
- a pihenő idő letelte után az egyik tésztát téglalap alakúra kisodorjuk,
- a töltelék felét rákenjük,
- mint a bejglit feltekerjük.
- 1 cm-es szeletekre vágjuk,
- kivajazott sütőlemezre helyezzük a csigákat,
- a tészta másik felével ugyanezt tesszük,
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor még megszórhatjuk porcukorral, de ez el is maradhat.
Nagyon köszönjük a kitűnő retró receptet Hajas Irénnek!
További kókuszos édességek receptje
Nem véletlenül írtam kókuszos édességet a címben, hisz nemcsak kókuszos sütemények receptjét kívánom most megosztani, többek közt finom pohárkrém elkészítési módját is megmutatom. Természetesen lesz köztük sütés nélküli finomság is. Ezek a legjobb kókuszos édességek!
A kozáksapka vagy más néven hólabda finom kókuszos sütemény, amit már nagyanyáink is készítettek. Vidéki nagy lakodalmakban is igen kedvelt sütemény volt. A receptje egyszerű, de az elkészítése kicsit macerás. A végeredmény azonban mindenért kárpótol.
Az édességekről gyakran azt gondoljuk, hogy azok nem illeszthetők be a diétákba, tiltó listán vannak, ha fogyókúráznánk vagy valamilyen betegségben miatt kell kímélően étkeznünk. Az epres-kókuszos túrókrém diétásan készül, így lényegesebben kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy átlagos desszert. Az egyszerű receptű pohárdesszert további előnye, hogy pillanatok alatt összeállítható.