Német hólabda fánk (schneeball)
Német hólabda fánk
Valamikor régen, gyerekkoromban egy vendégségben kóstoltam én is ezt a hólabda fánkot. Az érdekes formáján túl a jó ropanóssága is megmaradt bennem. Ez már a sokadik fánk recept, de szerintem ezt is érdemes kipróbálni.
Most a receptet Farkas Ancsától kaptuk:
„Speciális sütője van, amit pár éve Vácon vettem egy kirakodó vásáron. Egyenként sül olajban. Sváb sütemény, én derelyevágóval vágom a tésztát, nagyon mutatós lesz és tejszínnel készítem, tiszta hólyagos, ahogy beleharapunk, „ezerfelé” törik. A sok tojássárgájától, és a sok minőségi tejszín tól lesz tökéletes a tésztája.
Hozzávalók
- 4 tojás sárgája,
- 1 egész tojás,
- 1/2 evőkanál porcukor,
- 2 deci 30%-os tejszín,
- 1 evőkanál rum,
- 38 deka liszt,
- csipet só,
- 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna,
- étolaj a sütéshez.
Elkészítése
- a tejszín jó keményre felverjük,
- a hozzávalókat összegyúrjuk,
- vékonyra nyújtjuk, és kb. 18×18 centis kockákra vágjuk.
- kb. másfél centinként becsíkozzuk pizzavágóval vagy derelyevágóval, de ne vágjuk át teljesen,
- minden második csíkot megemelünk, így egy gubancot kapunk, amit beledobunk a speciális formába,
- összecsukjuk a formát és magas, de kicsi fazékba forró olajban kb 2 perc alatt megsütjük, akkora edénybe kell sütni, hogy a formát teljesen ellepje az olaj, de ne sokkal legyen nagyobb,
- még forrón porcukorba forgatjuk.
Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!