Márciusi virágözön a Vácrátóti Botanikus Kertben

Az ország legnagyobb, s egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjteménye a Pest megyei Vácrátóton található. A Vácrátóti Botanikus Kert, a 19. században kialakított kastélypark és pálmaházai egész évben csodálatos élményt ígérnek szemnek és léleknek egyaránt.

krókusz Vácrátóti Botanikus Kertben

A Vácrátóti Botanikus Kert kastélyparkból alakult ki, első írásos említése 1827-ből származik. Többszöri tulajdonos váltás után 1871-ben Vigyázó Sándor gróf vásárolta meg a birtokot. A gróf az eredeti kastélyt átépítette és a kertben is hatalmas munkákat indított el.

A kerten átfolyó Sződ-Rákos patak és egy meglévő tó az átalakításával kis hidakkal, vízeséssel tarkított, összefüggő tórendszert alakítottak ki. A kitermelt nagy mennyiségű földdel az amúgy is lankás domboldalakat még változatosabbá tették. A romantikus hatást alagút és vízi malom építésével tették teljessé a 19. század végén. A gróf halála utáni időszak borzalmas pusztítást hozott.

A 27 hektáros kert közel 13 000 növényfaja a tavaszi időszakban a leglátványosabb. A hóvirágok, tőzikék és krókuszok virágzását a fák és cserjék, valamint a sokszínű tulipánok pompázása követi.

Kovács Kata olvasónk március elején tett vácrátóti látogatásáról képes beszámolót küldött. Fogadjátok szeretettel!

„Szeretném megosztani az olvasókkal ezt a csodás élményt. A vácrátóti Arborétumban jártunk ma. Ez az ötven fotó csak a töredéke a látnivalónak, nem jártam még itt, de áprilisban újra tervezünk egy látogatást. A szobanövényeimet viszont láthattam gigantikus méretben, lenyűgöző látvány!”

Vácrátóti Botanikus Kert – videó

Nagyon köszönjük Kata a csodás sétát! 😀

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük