Légyölő galóca csodálatos élete és pusztulása

Sok tévhit kering a gombák körül. A piros pöttyös kalapjával csodás kinézetű légyölő galóca az egyik legismertebb haza gomba fajat, amit sokan halálosnak gondolnak. Fogyasztása ugyan nem ajánlott, mert valóban mérgező anyagokat tartalmaz, de azért nem halálosnak nem mondható. Legalább is az emberekre nem végzetes a fogyasztása. A rovarokra viszont igen, innen is kapta a nevét. 

légyölő galóca

A piros vagy narancsszínű kalapot viselő légyölő galóca egész Európában a legismertebb gombák közé tartozik. Hazánkban Vas és Zala megye savanyú talajú hegyvidéki területein, nyíresekben, fenyvesekben és lomberdőkben bukkanhatunk rá leggyakrabban.

A júliustól októberig előbújó gombák az emberre nem halálosak. A gombában található mérgek az idegrendszerre hatnak, a tünetek 1/2 – 3 óra múlva jelentkeznek. Félálomszerű, részeg állapot, hallucinációk, álmosság, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, nyáladzás, izzadás és könnyezés is előfordulhat a fogyasztása után. A májat nem károsítja, de nem fogyasztható, mert mérgezési tüneteket okoz.

A gombát papírra kenve légyölő anyagnak használták, innen ered a neve is.

Bármilyen szép is a légyölő galóca, érdemes csak távolról szemlélni. Halált ritkán okoz, de mérgezési tünetei miatt fogyasztása tilos!

Nézd meg videón milyen csodálatos a légyölő galóca rövid élete!

Olvasónk, Szabó András készített egy fantasztikus képsorozatot a pöttyös kalaposok életéről, ebből aztán egy csodálatos videó született.

Nagyon köszönöm a fantasztikus sorozatot Szabó Andrásnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük