Mákos-diós almatorta (liszt nélkül) receptje
Van valami egészen különleges abban, ahogy az alma, a mák és a dió ízei találkoznak egy süteményben. Ez a torta igazi őszi-téli kedvenc: egyszerre illatos, szaftos és rusztikusan házias. Ahogy sül, az alma és a fűszerek illata betölti a konyhát, és már az első falatnál érezni lehet, hogy ez nem egy hétköznapi desszert. A mák finoman roppan, a dió mély, telt ízt ad, az alma pedig frissességet és puhaságot – együtt pedig tökéletes harmóniát alkotnak. Ez a mákos-diós almatorta nemcsak ünnepi alkalmakra való: egy bögre forró tea vagy kávé mellé is mennyei. Ráadásul könnyen elkészíthető, mégis látványos – pont az a fajta sütemény, amivel biztosan el lehet varázsolni a családot és a vendégeket. Mutatom is a receptet!

Mákos-diós almatorta receptje
Illésné Nagy Máriától kaptuk a szuper receptet:
„Megkívántam a mákos süteményt… Találtam egy nagyon kívánatos, ráadásul almával készült receptet. Meglepetés volt, hogy liszt nélküli, így még nagyobb izgalommal vártam, hogy kisüljön.
Várakozáson felül teljesített!
Az almától szaftos állaga lett, gyönyörűen megemelkedett és nagyon ízlett, finom lett…. nagyon mákos! A dió helyett most mogyorót használtam, ez nem vont le az értékéből.
Jó szívvel ajánlom az elkészítését!
Hozzávalók:
- 6 tojás,
- 20 dkg porcukor,
- 1 tasak vaníliás cukor,
- csipet só,
- 1 citrom reszelt héja, leve,
- 4 nagyobb savanykás alma,
- 20 dkg darált mák,
- 15 dkg darált dió (vagy mogyoró),
Mákos-diós almatorta elkészítése
- A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a cukor felével habosra, a fehérjéket a maradék cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal keményre verjük.
- Az almákat megtisztítjuk, vékonyabb szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével.
- A habosra kevert tojásos masszát óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk a keményre vert fehérjével. Hozzáadjuk a szeletelt almát, a darált mákot, diót, összekeverjük.
- Vajjal kikent, lisztezett (vagy leválasztó sprayval lefújt) tortaformába borítjuk, tetejét elsimítjuk.
- A sütőt 175 fokra előmelegítjük, kb. 50 – 55 percig sütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük, a formában hagyjuk kihűlni, utána vegyük ki, szeletelhetjük.
- Tetejét porcukorral megszórhatjuk, díszíthetjük.
Tipp: többször sütöttem már… először mazsolát, legközelebb kandírozott narancshéjat adtam hozzá, nagyon ízletes lett a végeredmény
Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának!
Hát ez tuti a kedvencem lesz a másik két mákos kedvencem mellett:
