Magyaros halételek: Olajos ponty

Az olajos halkonzervek igen kedveltek hazánkban. A tengeri halakból készített étel tápláló, tele van vitaminokkal és sok oldalúan felhasználható. Nekünk nincs tengerünk, de miért ne lehete édesvízi halból és megalkotni valami hasonlót? Az olajos ponty, aminek a receptjét most hoztam, igazán felveszi a versenyt a boltokban kaphatókkal, ráadásul az elkészítése pedig nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Jahni László, a Kisücsök étterem séfje videón is megmutatja, hogyan készül ez a remek fogás.

magyaros halételek

Olajos ponty receptje

Előző levelemben nem kevesebb, mint hét magyaros halételt ígértem. Mutatom is a legegyszerűbb receptjét.

Hozzávalók

  • 400 g pontyfilé
  • kb. 2 dl repceolaj, hogy ellepje a halfiléket az edényben
  • 1 fej főzőhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • mustármag
  • koriandermag
  • babérlevél
  • bors

Elkészítése

  • Az olajos ponty elkészítéséhez a ponytfilé hasaalja részét használjuk, mert ebben nincs szálka.
  • A halat sózzuk, darabokra vágjuk, majd a repceolajon párolt finomra vágott hagymával és a többi hozzávalóval 2-3 órán át sütőben vagy tűzhelyen kb. 80 oC-on pároljuk.
  • Amikor a hal megpuhult és könnyen szétesik rostjaira, egy főzőkanállal összetörjük.
  • Ha szükséges, utólag ízesítjük.
  • Hűtőben sokáig eláll.
  • Ha még tovább el akarjuk tartani, akkor kis üvegekbe töltjük, úgy, hogy az olaj ellepje és dunsztoljuk.

Olajos ponty készítése videón

A videón Jahni László, a Kisücsök séfje mutatja meg, hogyan készül ez a remek fogás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük