Magyaros halételek: Olajos ponty
Az olajos halkonzervek igen kedveltek hazánkban. A tengeri halakból készített étel tápláló, tele van vitaminokkal és sok oldalúan felhasználható. Nekünk nincs tengerünk, de miért ne lehete édesvízi halból és megalkotni valami hasonlót? Az olajos ponty, aminek a receptjét most hoztam, igazán felveszi a versenyt a boltokban kaphatókkal, ráadásul az elkészítése pedig nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Jahni László, a Kisücsök étterem séfje videón is megmutatja, hogyan készül ez a remek fogás.
Olajos ponty receptje
Előző levelemben nem kevesebb, mint hét magyaros halételt ígértem. Mutatom is a legegyszerűbb receptjét.
Hozzávalók
- 400 g pontyfilé
- kb. 2 dl repceolaj, hogy ellepje a halfiléket az edényben
- 1 fej főzőhagyma
- 1 evőkanál mustár
- mustármag
- koriandermag
- babérlevél
- só
- bors
Elkészítése
- Az olajos ponty elkészítéséhez a ponytfilé hasaalja részét használjuk, mert ebben nincs szálka.
- A halat sózzuk, darabokra vágjuk, majd a repceolajon párolt finomra vágott hagymával és a többi hozzávalóval 2-3 órán át sütőben vagy tűzhelyen kb. 80 oC-on pároljuk.
- Amikor a hal megpuhult és könnyen szétesik rostjaira, egy főzőkanállal összetörjük.
- Ha szükséges, utólag ízesítjük.
- Hűtőben sokáig eláll.
- Ha még tovább el akarjuk tartani, akkor kis üvegekbe töltjük, úgy, hogy az olaj ellepje és dunsztoljuk.
Olajos ponty készítése videón
A videón Jahni László, a Kisücsök séfje mutatja meg, hogyan készül ez a remek fogás.