Magaságyás készítés, a kertészkedés jövője

Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozhatunk olyan kerti ágyásokkal, amelyeket a földtől elemelve, emelvényen hoztak létre. Ez a magaságyás, egy kertészkedési módszer, mely egyre népszerűbbé válik a kertészek körében szerte a világon. Számos előnnyel jár, és könnyen megvalósítható bármilyen kertméretben. Az alábbiakban részletesen bemutatom a magaságyás előnyeit és készítésének menetét.

magaságyásban termesztett zöldségek

Magaságyás előnyei

 • Jobb vízelvezetés: A magaságyás talaja jobban szellőzik, így nem lesz pangó víz, ami gyökérrothadást okzhatna.
 • Könnyebb művelhetőség: A magaságyásba nem kell hajolgatni, így kényelmesebb a gondozása.
 • Melegebb talaj: A magaságyás talaja hamarabb melegszik fel tavasszal, így korábban lehet vetni és ültetni, jobban fejlődnek a növények.
 • Hosszabb termesztési időszak: A magaságyás talaja ősszel is tovább meleg marad, így hosszabb ideig lehet termeszteni.
 • Kevesebb gyom: A magaságyásban kevesebb a gyom, mint a hagyományos kerti ágyásokban.
 • Esztétikusabb megjelenés: A magaságyás díszíti a kertet, és egyedivé teszi a kertészeti élményt.
 • Több termés kisebb helyen: A magaságyásokban nagyobb sűrűségű növényeket lehet termeszteni, így több termést lehet betakarítani ugyanannyi területen.

Bár egy magaságyás elkészítése nem olcsó mulatság, de ne spóroljuk a földön se, hisz abban fognak hízni a növényeink. A késsőbbiekben már nem lesz szükség ekkore beruházásra, mivel a magaságyásnak az is az előnye, hogy a jó minőségű föld nem tud „elszökni” a talajba, mint egy hagyományos veteményesben, így később már csak után kell tölteni némi földet.

Magaságyás készítés menete

Most, hogy már megismertük, milyen sok előnnyel jár a magaságyás, kezdjönk hozzá az építéséhez. A magaságyás elkészítése egyszerű, de igényel némi előkészületet.

Tulajdonképpen bármiből készíthetünk magaságyást, kőből, téglából, gumiabroncsból vagy hullámlemezből. Leggyakoribb megoldás azonban a fa, a továbbiakban egy fából készült magaságyás megvalósításához adok tanácsokat.

Magaságyás készítés kellékei

 • Fadeszkák (kb. 20 cm szélesek)
 • Fém sarkok
 • Vaskosabb gerndák merevítőnek
 • Csavarok
 • Fólia (opcionális)
 • Talaj (kerti föld, komposzt, trágya)
Magaságyás készítés

Magaságyás készítés hét lépése

 1. Válasszuk ki a magaságyás helyét. A hely legyen napos és szélvédett. Ideális esetben az ágyás minden szegletét éri minimum néhány órai nap. Úgy jelöljük ki a helyet, hogy minden oldalról könnyen körbe tudjuk járni
 2. Határozzuk meg a magaságyás méretét. Tervezzük meg előre a magaságyás méretét, hogy biztosan annyi anyagot szerezzünk be hozzá, amire szükségünk van. A leggyakoribb méret a 120-150 cm szélesség, a 240 cm hosszúság és a 30-60 cm magasság. A hosszűságot leginkább a helyi adottságok határozzák meg, de 4-5 méternél ne legyen hosszabb, mert nem lesz stabil.
 3. Vágjuk méretre a deszkákat. Mivel élrlmiszereket termelünk majd benne, ne kezeljük vegyszerrel, csak sima lenolaj kencével. Legalább egy nappal korábban kenjük be, hogy az olajnak legyen ideje beszívődni a fába. Ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor akár kétszer is lekenhetjük.
 4. Szereljük össze a deszkákat csavarok és fém sarkok segítségével. Érdemes merevítőket is használni a sarkoknál. A vaskodabb gerendákat egyharmadukig ássuk le a földbe az ágyás sarokpontjainál. Szintenként szereljük össze. Gyűződjünk meg róla, hogy stabil.
 5. Helyezzünk fóliát a magaságyás belsejébe, hogy megakadályozzuk a gyomok növekedését (opcionális).
 6. A keret alját egyötödéig töltsük fel kerti hulladékkal, falevelekkel (ne dió!), apró gallyakkal, fűnyesedékkel, stb. Ha nics elég jó minőségű virágföldünk, akkor a hulladékokra rosszabb minőségű földet is tehetünk. A felső 20-30 cm-be jó minőségű, szerves anyagban dús virágföld kerüljön. A talaj legyen jó vízáteresztő és humuszban gazdag. Feltöltés közben ne felejtsük el tömöríteni a talajt, hogy ne maradjanak benne légbuborékok.
 7. Vessük el a magokat, ültessük el a palántákat.

Tippek a magaságyásban történő gazdálkodáshoz

 • Érdemes egy kicsit felásni a területet, ahova a magaságyás kerül, így biztosíthatjuk, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon szivárogni és a szükséges vízszintet is könnyen ki tudjuk alakítani.
 • A magaságyás aljára tegyünk ágakat, gallyakat és leveleket, hogy javítsuk a talaj vízelvezetését.
 • Zöldségeket, virágokat és fűszernövényeket egyaránt ültethetünk.
 • Rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk arra, hogy ne locsoljuk túl.
 • A virágzási időszakban tápoldatozással is segíthetjük a növények fejlődését.

Összefoglalva

A magaságyás egy remek lehetőség a kertészkedésre, ha kevés helyünk van, vagy ha nem szeretnénk hajolgatni a kertben. Előnyei közé tartozik a jobb vízelvezetés, a könnyebb művelhetőség, a melegebb talaj, a hosszabb termesztési időszak, a kevesebb gyom és az esztétikusabb megjelenés. A magaságyás elkészítése egyszerű, de igényel némi előkészületet.

Olvasói tanácsok a magaságyásban történó gazdálkodáshoz

A magaságyás készítés egyre több embert foglalkoztat napjainkban. Nem is csoda, hisz rengeteg előnye van a hagyományos kertészkedéssel szemben. Bárki saját maga is megépítheti a kertben, ha szeretné élvezni a gyors termés és könnyű, élvezetes kertészkedés előnyeit. Olvasóink meséltek a magaságyásos kertészkedés során szerzett saját tapasztalataikról és ötletek osztottak meg, amelyekkel még eredményesebb lehet a magaságyásban való zöldség és gyümölcstermesztés.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük