Liptódi szelet – piskótás, kakaós linzeres finomság

Liptódi szeletként ismerem ezt a süteményt, ami gyerekkorom ízeit idézi. Nem tudom honnan van a recept, sőt a nevének eredetét sem ismerem. Valószínű, hogy más tájon más néven ismerik, de az én gyermekkoromban a baranyai faluban, Kölkeden ezt liptódi szeletnek hívtuk.

liptódi szelet

Nagyon is eltudom képzelni, hogy valakinek egy liptódi ismerőse ajánlotta ezt a receptet és ezért maradt rá a liptódi név. Liptód szintén egy Baranya megyei falu. Nagy családi ünnepek idején gyakran készült, mert két nappal a nagy nap előtt el lehetett készíteni. A kakaós linzer tésztának ugyanis kell egy kis idő, hogy kellően megpuhuljon.

Liptódi szelet hozzávalói

4 tojásos piskótához

  • 4 tojás,
  • 4 evőkanál cukor,
  • 4 evőkanál rétes liszt,
  • csipet só,
  • sütőpor .

Kakaós linzer tésztához

  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 sütőpor,
  • 3 evőkanál kakaó,
  • 3 kanál tejföl vagy tej.

Krémhez

  • 4 dl tej,
  • 4 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj vagy margarin,
  • 17 dkg porcukor,
  • vaníliás cukor

Liptódi szelet elkészítése

  • hagyományos négy tojásos piskótát sütünk,
  • a kakaós tészta hozzávalóit össszedolgozzuk,
  • a tésztát ketté osztjuk,
  • tepsibe hátán két lapot sütünk,
  • a krémhez a lisztet a hideg tejben elkeverjük, majd a tűre téve, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, (kb 10-15 perc),
  • a vajat vagy margarint a porcukorral kikeverjük, vanilíás cukorral ízesítjük,
  • ha kihűlt tejes masszánk, hozzákeverjük a vajas masszát,
  • az egyik linzerlapot megkenjük a krém felével,
  • rátesszük a piskótát,
  • maradék krémmel megkenjük,
  • a másik lapot ráhelyezzük,
  • legalább egy napot pihentetjük, hogy a linzer megpuhuljon,
  • porcukorral meghintjük,
  • csoki mázat is tehetünk rá.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük