A nagy klasszikus, a képviselőfánk receptje
A képviselőfánk már a 19. században is ismert és kedvelt édesség volt. A parlament büféjében árulták, ahová a képviselők két szavazás között kiszaladtak egy-egy falatot bekapni. Akár így van, akár nem, napjainkban is igen népszerű a kerek formájú, vaníliás-habos, gyorsan bekapható édesség. A lágy vanília krémmel töltött habkönnyű tészta elkészítése egyszerű, mutatom is a receptet.
Képviselőfánk története
A képviselőfánkot a legendák szerint az országgyűlési képviselők fogyasztották először az 1800-as években. Nevét is nekik köszönheti. A parlament büféjében árulták, ahová a képviselők két szavazás között kiszaladtak egy-egy falatot bekapni.
„Ma is fánk készült, de képviselőfánk. Ebből kb. 20 darab normál méretű fánk lesz. Én csak annyit töltök be egyszerre, ami el is fogy. A többi krémet a hűtőben, a tésztát száraz helyen dobozban tartom. A mennyiség felezhető.
Ugyanebből a tésztából szoktam mokkáskanálnyi halmokat sütni, úgyis megnő, és sajtkrémmel töltöm, mint a vendégváró sajtos falatkákat. Azt is érdemes kipróbálni.” – kaptuk a tanácsokat Farkas Ancsától.
Képviselőfánk receptje – 8 – 10 darabhoz
Hozzávalók
Tésztához
- 10 dkg víz,
- 4 egész tojás,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg liszt.
Krémhez
- 2 csomag vaníliás főzős puding,
- 3 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
- 1 mokkáskanál vanília kivonat,
- 1 liter tej,
- 4 tojásfehérje,
- kis porcukor.
Tetejére
- tejszínhab
Elkészítése
- 10 dkg vizet 10 dkg vajjal felforralunk,
- beleteszünk 10 dkg finom lisztet,
- habverő 2-es fokozatán kb. 2 percig keverjük, (hallani, hogy serceg)
- eloltjuk a tüzet és a 4 egész tojást egyenként nagyon erősen beledolgozunk,
- a tepsibe sütőpapírt teszünk, és 2 teáskanál segítségével kisebb héjasdió nagyságú halmokat rakunk,
- 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
- a krémhez a 2 csomag vaníliás főzős pudingot, a cukrot, a vanília kivonatot egy liter tejjel összefőzzük. (Én mikróban szoktam, kb. 3 percenként megkeverem).
- közben a 4 tojás fehérjéből kis porcukorral kemény habot verünk, és a még forró krémbe keverjük,
- a kihűlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk, és megtöltjük a krémmel,
- tejszínhabot nyomunk rá, visszahelyezzük a kalapját, és porcukorral meghintjük.
Tipp: A fánkokat még finomabbá tehetjük és megbolondíthatjuk egy kis csoki öltettel.
Ha esetleg félsz, hogy nem jönne fel a tészta, akkor neked a tepsiben sült képviselőfánk receptjére van szükséged.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Farkas Ancsának és Bedi Istvánnénak!