Kefíres lángos receptje
A kefíres lángos az egyik legegyszerűbben elkészíthető lángos fajta. Most, hogy már hungarikummá is választották a zsiradékban sült kelt tésztás finomságot, ideje, hogy a kefíres lángos receptjét is megmutassam.
Kefíres lángos receptje – 6 lángoshoz
A magyar gasztronómia remeke, a lángos igen rövid idő alatt lett hungarikum, hisz csak 2023 tavaszán került be a Magyar Értéktárba, 2023 októberében pedig már hungarikummá is nyilvűnították. A lángos, amit hagyományosan reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztunk, napjainkban már nemcsak a magyarok körében ismert és kedvelt.
Hagyományos lángosnak én a krumplival készülő lángost neveztem és azt mertem írni róla, hogy ez a piacos vagy strandos lángos. Erre kaptam egy olvasó véleményt.
Margit Spicur Spitz:”Liszt, víz, élesztő, só, más nem kell a hagyományos lángosba .Képzeljétek el, ha a piaci lángosba tennének tojást, abban a nagy melegben még azt is tárolni. Egy a lényege, kelesztés után ki gombócozni, és 20 percet keljen még, akkor fog szép hólyagos lenni!!”
„Én kefíres lángost szoktam készíteni, a család imádja.” – ajánlotta figyelmünkbe a család kedvenc lángosának receptjét Kruppa Vica.
Hozzávalók
- 1/2 kg liszt,
- 1 egész tojás,
- egy pohár kefír,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 dl tej, de a liszt minőségének függvényében lehet, hogy egy kicsit többet kíván,
- egy pici cukor,
- 1/2 csomag sütőpor,
- só.
Kefíres lángos elkészítése
Én fél kiló liszt, egy tojás ,egy kefír, 2,5 dkg élesztő egy deci langyos tejben ( a tej lehet egy picit több ) egy pici cukorral felfuttatni fél csomag sütőpor só, bedagasztom, 1 órát letakarva áll, utána hat gombócra szét szedem húsz perc pihentetés után kihúzom a kezemmel és forró olajban kisütöm.
Nagyon köszönjük a receptet Kruppa Vicának!