Kapros-túrós sütemény kis tepsihez

Sokan azért nem állnak neki sütni, mert úgy gondolják, nem érdemes egy-két személyre részére neki fogni. Egy tepsinyi mennyiség úgy sem fogyna el… Amikor a gyerekek, unokák már kirepülnek, sokan csak az ő látogatásukra időzítik a finomságok készítését. Pedig sütni kis mennyiséget is lehet. Wolf Márta sem látja naponta a gyerekeit, unokáit, de rendszeres süt kettőjüknek kis mennyiséget, így mindig van friss sütike. Most épp a kapros-túrós sütemény receptjét osztotta meg egy kis méretű tepsihez.

Kapros-túrós sütemény

Nekünk is van egy kedvenc kapros-túrós sütemény receptünk, de az egyrészt nagy tepsire való adag, másrészt egy kicsit más a tésztája és a tölteléke is.

Kapros-túrós sütemény

Ez egy kis adag – 20 x 32 cm-es tepsibe való mennyiség -, ha többet akarsz duplázd meg a mennyiséget.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2 tojás,
  • 8 dkg vaj,
  • 1,5 dkg élesztő,
  • 15 dkg liszt,
  • 2 evőkanál cukor.

Töltelékhez:

  • 1/4 kg túró,
  • ízlés szerint cukor,
  • apróra vágott kapor.

Elkészítése

  • élesztőt kis tejben felfuttatni kis cukor és liszt hozzáadásával.
  • a tojások sárgáját a maradék cukorral, a vajjal jól kikeverni,
  • hozzáadni a lisztet és a felfuttatott tejes élesztőt és a maradék tejet.
  • jól kikeverni – én keverőgéppel csináltam – ,
  • ha szükséges pici lisztet még hozzáadni, hogy ki tudd nyújtani a tésztát,
  • a lehető legvékonyabbra kinyújtani, akkorára, mint a tepsi,
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe rakni a sodrófa segítségével (arra feltekertem és óvatosan a tepsibe eresztettem),
  • ehhez a mennyiséghez egy 1/4 kg-os túrót használtam, ízlés szerint tenni bele cukrot és apróra vágott kaprot, jól kikeverni,
  • a tésztához használt két tojás fehérjét habbá verni és a túróhoz keverni,
  • rákenni a tésztára,
  • ezután félre lehet tenni a sütit, legalább egy órahosszára, hogy megkeljen, a tészta szélén fog látszódni, hogy megnő picit,
  • előmelegített sütőben, 180 fokon (én hőkeveréssel sütöttem) kb. 10-15 percig sütni.

Tipp: Kapros túró helyett fincsi még citromhéjjal, cukorral és vaniliás cukorral ízesítve is.

Naygon köszönjük a receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük