Kakukkfüves lilahagyma lekvár receptje

Kakukkfüves lilahagyma lekvár mindamellett, hogy nagyon finom a sültekhez, köhögés elleni csodaszer is. Olvasónk rendszeresen készíti a család nagy kedvencét és most nekünk is elárulta a receptet.

kakukkfüves lilahagyma lekvár

Kakukkfüves lilahagyma lekvár receptje

Nagyon finom sültekhez, vagy pirítóssal, miközben köhögés ellen bevált “csodaszer” nálunk.😊

A kakukkfű illóolajai erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén.

A lilahagyma igazi C-vitamin bomba. És nem csak, hogy C-vitamin bomba, de jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül vízhajtó hatása is ismert.

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír.

Hozzávalók – 1 adaghoz

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 900 gramm lilahagyma
  • 1 bögre vörösbor (száraz)
  • 0.3 bögre barna cukor (vagy méz)
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • ízlés szerint só, bors

Kakukkfüves lilahagyma lekvár elkészítése

Készítsük elő a hagymát: vágjuk őket félbe, majd hajszálvékony szeletekre.

Az olívaolajat melegítsük meg egy mély serpenyőben. Dobjuk rá az összevágott hagymát, dinszteljük 8-10 percig, amíg átlátszó és puha nem lesz.

Adjuk hozzá a bort, balzsamecetet, kakukkfüvet, cukrot és kb. 1/2 teáskanál sót. Ha felforrt a szósz, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, gyöngyözve főzzük kb. 1 óráig, amíg a szósz nem redukálódik, sűrű szirup nem lesz belőle.

Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, ha szükséges. Várjuk meg, amíg picit hűl, majd öntsük át egy befőttesüvegbe, légmentesen zárjuk le. Hűtőben 2 hétig eláll.

Nagyon köszönjük a receptet Tóthné Andó Mariannának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük