Kakukkfüves lilahagyma lekvár receptje
Kakukkfüves lilahagyma lekvár mindamellett, hogy nagyon finom a sültekhez, köhögés elleni csodaszer is. Olvasónk rendszeresen készíti a család nagy kedvencét és most nekünk is elárulta a receptet.
Kakukkfüves lilahagyma lekvár receptje
Nagyon finom sültekhez, vagy pirítóssal, miközben köhögés ellen bevált “csodaszer” nálunk.
A kakukkfű illóolajai erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén.
A lilahagyma igazi C-vitamin bomba. És nem csak, hogy C-vitamin bomba, de jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül vízhajtó hatása is ismert.
A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír.
Hozzávalók – 1 adaghoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 900 gramm lilahagyma
- 1 bögre vörösbor (száraz)
- 0.3 bögre barna cukor (vagy méz)
- 1 evőkanál kakukkfű
- 2 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint só, bors
Kakukkfüves lilahagyma lekvár elkészítése
Készítsük elő a hagymát: vágjuk őket félbe, majd hajszálvékony szeletekre.
Az olívaolajat melegítsük meg egy mély serpenyőben. Dobjuk rá az összevágott hagymát, dinszteljük 8-10 percig, amíg átlátszó és puha nem lesz.
Adjuk hozzá a bort, balzsamecetet, kakukkfüvet, cukrot és kb. 1/2 teáskanál sót. Ha felforrt a szósz, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, gyöngyözve főzzük kb. 1 óráig, amíg a szósz nem redukálódik, sűrű szirup nem lesz belőle.
Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, ha szükséges. Várjuk meg, amíg picit hűl, majd öntsük át egy befőttesüvegbe, légmentesen zárjuk le. Hűtőben 2 hétig eláll.
Nagyon köszönjük a receptet Tóthné Andó Mariannának!