Így lesz a nyugalom szigete a kert – pihenőkert az élvezeteknek

Rohanó világunkban egyre nagyobb szükségünk van egy helyre, ahol lelkünket, szellemünket és testünket egyaránt feltölthethetjük energiákkal. Miért ne lehetne ez a hely a saját kertünk? Egy átgondoltan kialakított pihenőkert mindezt biztosítani tudja számunkra. A kert bármelyik zuga sokkal többé válhat néhány egyszerű kiegészítéssel. 

kerti pihenőhely, pihenőkert

Élmény- és pihenőkert funkciói

A modern kertek legfőbb ismérve a könnyű fenntarthatóság. Ha ez megvan, jöhetnek a feltöltődés, a nyugalom pillanatai. Nem kell feltétlenül százezreket költeni a berendezésekre és kerti bútorokra. Az egyszerű, természetközeli kiegészítőkkel épp úgy megteremthetjük a megfelelő stílust és légkört.

Egy jól megtervezett kertben az ember kikapcsolódhat, regenerálódhat, és a feszültségtől is megszabadulhat. Az élménykert vagy pihenőkert a család igényei szerint rengeteg féle funkciót betölthet. Most csak a három leggyakoribbat említem.

Kerti családi nappali

A kerti pihenőhely a családi kikapcsolódások, étkezések, a közös szórakozások központja, kerti nappaliként is funkcionál. A kert olyan része, ahol zavartalanul lehet üldögélni, az erős napfénytől, esőtől védve a kertben gyönyörködve, a gyerekeket szemmel tartva eltölteni a szabadidőnket. Ezek az elszeparált teraszok, lécrondellák, pergolák, pavilonok szinte egy önálló lakrésszé válnak, ahonnan nem hiányozhatnak a kerti sütögetők, elvonulásra alkalmas zugok, vagy akár nagyobb társaság fogadására is alkalmas terek.

Akár a kert egy békés zugában, akár a kerti tó partján vagy a medence szélén napozunk, olvasgatunk, beszélgetünk, néhány ülő vagy fekvő alkalmatosságra szükségünk lesz. Ma már a kertet is stílusossá, modernné lehet tenni egy mutatós kerti bútor és egyéb kiegészítők segítségével. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a széles kínálatból nem egyszerű választani.

A zöld növényzet persze innen sem hiányozhat. A pihenőhely közelében elhelyezett minikertek és a floráriumok hangulatjavító hatásúak.

Családi játszótér

A gyermekek kinti játszótere alkalmas arra, hogy megtanítsuk a kicsiknek a természet törvényeit és megszerettessük velük a kertészkedést. A jó levegőn, a természet közelében töltött órák jó hatással vannak egészségükre, szellemi, lelki és testi fejlődésükre.

Szabadon szárnyaló fantáziájukkal minden apró tárgy kinccsé és kellemes játszótárssá válhat. Egy mászóka, egy trambulin, egy hinta vagy egy sátor – akár karókra felfuttatott babból – segíthet hosszan a kertben tartani a csöppségeket.

Közösségi élmények helyszíne

Családi és baráti összejövetelekhez kerti sütögetőt, grillezőt vagy akár bárpultot is saját magunk is készíthetünk. De ha nem vagyunk barkácsolós típusok vagy ha a szöszmötölés helyett inkább pihennénk, akkor sem kell aggódni, hisz rengeteg különböző árkategóriájú grillezőt és hasonló terméket találunk a barkács áruházakban és most már egyre több webáruházban is.

Kerti pihenőhely kialakítása

Bármilyen funkciót szánunk is a pihenőhelynek, az árnyékolást meg kell oldani. Érdemes tetőt emelni a terasz fölé vagy nagy napernyőkkel védekezni az erős napsugarak ellen. Így még attól sem kell aggódnod esős időben, hogy eláznak a kerti bútorok vagy párnák.

Bár nagy és csábító a napelemes lámpák választéka, ha fedett helyet sikerült kialakítani, akkor érdemes bevezetni az áramot is. Így nemcsak az esti hangulatvilágításról gondoskodhatunk, hanem berakhatunk egy hűtőt is a nyáron nélkülözhetetlen hűsítő italoknak.

A víz, a csordogáló patak, a békakuruttyolástól hangos kerti tó fontos részei a modern kertnek. Víz nem hiányozhat, legyen az egy kerti tó, egy csobogó, egy zuhanyzó vagy akár egy medence, ahol hűsítő fürdőt vehetünk.

A medence környezetének kialakításnál is érdemes a természetesség felé haladni és dézsás növényekkel gondoskodni a tökéletes idillről.

Tudom, hogy most már neked is azon kattog az agyad, hogy szép, szép, de hol lehet az egyes kerti bútorokat, kiegészítőket beszerezni. Ez tényleg nem egyszerű feladat.

Időt spórolhatsz magadnak, ha a BIANO oldalán kezded a keresgélést. Itt több webáruház hatalmas kínálatába tekinthetsz be egyszerre. A kategóriát kiválasztva és a szűrőket hazsnálva egyszerűen és gyorsan rátalálhatsz arra, amire szükséged van.

Nekem különösen tetszik a fényképes keresési funkció. Ha régebben elmentettél egy fotót az álom kerti bútorodról, de nem tudod, hogy hol vásárolhatnád meg vagy hol találnál hasonlót, erre is választ kaphatsz. Egyszerűen csak kattints a jobb felső sarokban a kis kamera ikonra és töltsd fel a keresett bútor vagy dekoráció fotóját. A funkció több mint száz különböző webáruház kínálatát végigpásztázva kikeresi és megmutatja neked ugyanazokat vagy a hasonló termékeket.

A felkínált találatokból további szűrőkkel finomíthatod a keresési eredményeket, például szín, anyag, méret vagy akár stílus alapján. Külön kilistázhatod az akciókat, vagy akár sorba rendezheted a termékeket népszerűség, ár vagy szállítási idő alapján.

A nem megfelelően megtervezett és kivitelezett pihenőhely nem használható abban a napszakban és arra a célra, amire szánták, ezért érdemes időt és pénzt áldozni rá. A pihenőkert akkor szolgál bennünket igazán, ha biztosítja a teljes lelki-, szellemi és fiziakai kipihentséget. Miért adnánk alább? Az otthon, a kert mind hozzásegíthet bennünket a békés, vidám napkezdéshez és a nyugodt, családias befejezéshez. Miért is mondanánk le minderről?

A cikk megjelenését a Biano.hu webáruház támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

 1. Fejes János szerint:

  Nagyon hasznos ötleteket adsz,csak így tovább!

 2. Cservári Klára szerint:

  Kedves Jucó!
  Nagyon kedvelem az oldalaidat, árad a soraidból a lelkesedés és a növények szeretete. Jókedvre derítenek engem is.

  Csináld így tovább!
  üDVÖZÖLLEK,

  Klári

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük