Hájas sütemény házi szilvalekvárral

A 8. Balkonada találkozó egyik nagy kedvence a Farkas Ancsa által készített hájas sütemény házi szilvalekvárral volt. Gyerekkoromban minden évben vágtunk disznót, így hájas sütemény is gyakran készült. Jó volt most újra érezni az 50 évvel ezelőtti ízeket. Többek kérésére szokásomhoz hűen ezt a receptet is örömmel teszem közzé.

4 db hájas sütemény házi szilvalekvárral tányéron

Hájas sütemény házi szilvalekvárral receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésháj,
  • 75 dkg finom liszt,
  • 3 evőkanál 10%-os ecet,
  • 2 db tojássárgája,
  • kevés só
  • 2,5 dl langyos víz,
  • házi szilvalekvár,
  • pocukor a szóráshoz.

Elkészítése

  • A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón kétszer átdaráljuk.
  • 25 dkg lisztet a hájjal és az ecettel késes aprítóban jól összedolgozzuk,
  • majd egy tálba tesszük és habverővel magas fokozaton habosra keverjük, míg a borotvahabhoz hasonló állagű nem lesz,
  • majd hűtőbe tesszük pihenni,
  • közben elkészítjük a tésztát,
  • a maradék 50 dkg lisztet és a két tojássárgáját a sóval és langyos vízzel összegyúrjuk, jól kidolgozzuk,
  • a tésztát kinyújtjuk, és rákenjük a hűtőből kivett lisztes háj egyharmadát,
  • háromszorosan egymásra hajtjuk, egy félórára a hűtőben pihentetjük,
  • ismét kinyútjuk a tésztát, rákenjük az háj egy harmadát, és pihentetjük félórát,
  • harmadszor ugyanígy járunk el,
  • negyedszerre is kinyújtottuk, körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk,
  • a tészta közepére egy kanál lekvárt teszünk, és félbehajtjuk,
  • tepsire rakva előmelegített forró sütőben, közepes lángon megsütjük,
  • porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.

Tipp: Akár egy éjszakát is lehet pihentetni, sőt le lehet fagyasztani a tészta egy részét.

Jó étvágyat hozzá!

Nagyon köszönjük a találkozóra hozott sütiket és a receptet Farkas Ancsának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük