Hagyományos töltött paprika receptje
A töltött paprika Magyarországon az egyik legkedveltebb nyári étel. Egyszerűen, gyorsan készül. Nagy előnye, hogy nemcsak frissen ehetjük, felmelegítve is finom. Így akár vendégváráshoz is előre elkészíthetjük.
Töltött paprika receptje
Ugyan azt mondtam, hogy a töltött paprika tipikus nyári étel, azonban egész évben készíthetjük, hisz napjainkban télen sem lehetetlen a paprika beszerzése. Sőt mi több, az előrelátók nyáron bespájzolnak a mélyhűtőbe a paprikából és paradicsomlevet is készítenek. Télen pedig egyszerűen elkészíthető a töltött paprika mirelit paprikából.
Hozzávalók
Töltött paprikákhoz
- 1 kg darált sertéshús, (pulykából vagy csirkéből is készülhet),
- 20 közepes db tv paprika,
- 50 g sertészsír,
- 1 nagy db vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 teáskanál só,
- 5 g fekete bors,
- 3 db tojás,
- 250 g rizs
Paradicsommártáshoz
- 300 g sűrített paradicsom vagy saját magunk által főzött paradicsom ivólé
- 100 g sertészsír,
- 120 g finomliszt,
- 1 közepes db vöröshagyma,
- 1 teáskanál só,
- 1 db zellerlevél,
- 8-10 dl csontlé.
Töltött paprika elkészítése
- Először a paradicsommártást és a rizst készítjük el, akár párhuzamosan is.
- Ehhez a zsírt felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, foyltonosan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
- Felöntjük a forró csontlével, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a sót.
- Beletesszük a zellerlevelet és a vöröshagymát, majd fél óra alatt készre főzzük.
- A paprikák megtöltéséhez a rizst félig megfőzzük, kihűtjük.
- A vöröshagymát a zsíron megpároljuk.
- A fokhagymát lereszeljük.
- A darált húst, a vöröshagymát, a rizst és a tojásat összekeverjük, a fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük.
- A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk.
- A paprikákba beletöltjük a darált húsos tölteléket. Ne hagyjunk benne üreget, mert akkor a paprika összeesik és ne legyen túl sok sem a töltelék, mert akkor szétrepedhet a paprikabunda.
- A töltött paprikákat a forró paradicsommártásba helyezzük, majd készre főzzük. Keverés helyett csak rázogassuk, hogy ne égjen oda.
Tipp: A paprikákat vízben is kifőzhetjük, de sokkal finomabb lesz, ha a mártásban főnek ki. Szokás főtt krumplit is tálalni mellé, de nekem az olyan menzás kaja érzetét kelti, mindig anélkül esszük.
Számomra nagyon hasznos volt. pld. A töltött paprika receptje, az aszparágus gondozása. , ezeket elmentettem a fecabookra. Nagyon szépen köszönöm a hasznos és aktuális tanácsaid. a szilvalekvár készítése sütőben
Nagyon köszönöm a visszajelzésed.
Örülök, hogy tudtam újat mondani és segíteni.
Virágos szép napokat kívánok: Jucó