Habkönnyű süti-mámor – kefírrel és gyümölccsel
Habkönnyű süti-mámor receptet osztott meg velünk Sinka Erika, aki nem híve a bögrés, és poharas, azaz mérőedény nélküli recepteknek. Sokkal jobban bízik azokban, amelyekben dekagramra, deciliterre adják meg a hozzávalókat. Mostani recepje is pontos mennyiségeket tartalmaz.
Habkönnyű süti-mámor receptje
„Hétvégi kefíres, habkönnyű, süti-mámor…🍒🍒🍒
Mert süti minden nap jöhet, de hétvégén biztosan!
Nagy divatja van a „bögrés”, „poharas”, „mérőedény nélküli” sütiknek, mert nagyon praktikusak, mérleg híján is el lehet őket készíteni.
Nos, ha én egy ilyen recepthez hozzájutok, biztosan „átírom” dekagrammra, mililiterre, saját képemre formálom. Mivel fontos a pontosság számomra.
Ezt a sütit egy kertlátogatáson kóstoltam. Annyira egyszerű….és annyira, de annyira finom, hogy leírni nem is tudom, inkább a képek beszéljenek helyettem…
na és persze a recept. ” – kaptuk az ajánlót Sinka Erikától.
Hozzávalók
- 2 L-es tojás sárgája,
- 150 g cukor,
- 50 ml olaj,
- 175 g kefir (vagy joghurt, de én most kefírrel készítettem!),
- 180 g liszt,
- 3/4 tasak sütőpor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 citrom reszelt héja és leve,
- 1 evőkanál vaníliás cukor,
- 2 L-es tojás fehérje habbá verve,
- bármilyen idénygyümölcs a tetejére. Én most kimagozott meggyet tettem, melyet dióba és kakaóporba forgattam.
Habkönnyű süti-mámor elkészítése
„Zsírpapírral kibélelem a tepsit (30 x 25 cm).
A hozzávalókat összekevertem, a felvert tojásfehérjéket csak a végén, óvatosan keverem bele. Miután a masszát beöntöttem a tepsibe, a tetejét megpakoltam gyümölccsel.
180 fokon 10 percig, majd 150 fokon 30 percig sütöttem légkeveréses módban.
Első percekben szépen megemelkedik, majdnem kifutott, de azután megnyukszik és tartja a magasságát, nem esik össze.
A meggy nem süllyedt le, könnyű, finom, nyári süti.”
Tipp: Legközelebb mákban fogom megforgatni, mert a meggy-mák egy nyerő páros!
Nagyon köszönjük a szuper receptet Sinka Erikának!
További hasonló gyümölcsös sütemény receptek
Potyogtatott gyümölcsös kevert süti receptet hoztam Vadady Mária olvasónk konyhájából. A sütit személyesen is megkóstolhattam, amikor egy másik olvasóm, Pribelszki Mária csodálatos leanderes kertjében jártam. Bármilyen friss, mirelit vagy befőtt gyümölcsöt használhatunk hozzá. Igazán kitűnő nyári finomság, nem mellesleg pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Szívből ajánlom mindenkinek.
Egyszerű dolgunk van, ha van egy jó alapreceptünk, amit kedvünkre variálhatunk, kiegészíthetünk. Mindig jó, ha van egy alap piskóta, egy kelt tészta, vagy kevert sütemény receptünk, amit aztán kedvünkre feltúrbózhatunk egy kis töltelékkel vagy gyümölccsel. A kefires sárgabarackos süti pont egy ilyen sokoldalúan használható alapreceptből készül. A tészta hozzávalói fixek, de bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve befőttel elkészíthetjük.
Ha kezdődik a nyár és a gyümölcsszezon, akkor nálunk természetesen a sütemények terén is zamatos gyümölcsökből készített finomságok kerülnek előtérbe. Szinte minden gyümölcshöz van egy kedvenc receptünk, amit a minden évben elkészítünk. Az isteni epres, túrós, csokis tortát már megosztottam, most egy fincsi és egyszerű meggyes süti receptjét ajánlom a figyelmedbe. A tejfölös kevert tésztába a meggyen túl bármilyen más friss vagy befőtt gyümölcsöt keverhetünk, akár vegyíthetjük is a különböző zamatos gyümölcsöket.